Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 15 років позбавлення волі засуджено одного з нападників, що у під’їзді будинку у Києві стріляли у священника

21 червня 2024, 11:40
Судом оголошено обвинувальний вирок киянину за обвинуваченням у вчиненні умисного вбивства, з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб та розбійного нападу на священнослужителя однієї з православних церков міста Києва (п.п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України).
 
Як повідомляє Київська міська прокуратура, прокурорами в суді доведено, що влітку 2015 року в Оболонському районі м. Києва, двоє чоловіків у балаклавах у під’їзді будинку здійснили два постріли у священнослужителя.
 
Після цього вони забрали його телефон, ключі від квартири та зайшли у його житло із заздалегідь підготовленою сумкою. Нападники вважали, що в квартирі священник зберігає значну суму коштів, оскільки будує храм. Пораненого чоловіка зловмисники душили, вимагаючи інформацію про гроші. Грошей вони так і не знайшли і, налякані сусідами, втекли.
 
У цей же день потерпілого доставили до лікарні швидкої медичної допомоги, де через три доби він помер внаслідок вогнепального поранення голови.
 
В ході слідства було установлено свідка, який проходив повз будинок де стався напад на потерпілого та бачив, як обвинувачений біля сусіднього будинку викинув балаклаву, яку в подальшому вилучили правоохоронці. Проведеними експертизами на ній було виявлено сліди ДНК обвинуваченого, якого вдалося затримати у 2019 році після вчинення іншого злочину.
 
Експертиза ДНК стала одним із основних доказів обвинувачення в суді.
 
За принципової позиції прокурорів Київської міської прокуратури Оболонським судом Києва обвинуваченого засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його взято під варту в залі суду.
 
Матеріали щодо його спільника виділено в окреме провадження.
 
Київська міська прокуратура