Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вирішив відібрати малолітнього сина від матері, яка є наркотично залежною, та передати його батьку

18 червня 2024, 16:51

Батько дитини, який проживає окремо, звернувся до органу опіки та піклування про передачу дитини йому на виховання.

Виконавчий комітет Інгулецької районної у місті ради вирішив негайно відібрати малолітню дитину від матері, однак вона відмовилась виконувати дане рішення добровільно. Тому Виконком, як орган опіки та піклування, в інтересах дитини звернувся до суду з позовом про відібрання малолітньої дитини без позбавлення матері батьківських прав та із стягненням з неї аліментів.

Під час судового розгляду мати дитини визнала свою провину, пояснила що пройшла лікування від наркотичної залежності та просила залишити дитину з нею.

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області вислухав всі сторони, дослідив письмові докази та показання свідка і дійшов висновку про те, що залишення дитини у відповідача є небезпечним для життя дитини, її здоров`я і морального розвитку.

За таких обставин, суд ухвалив рішення відібрати малолітню дитину у матері, без позбавлення її батьківських прав та передати сина на виховання її батькові, а також стягнув із матері дитини аліменти.

Суд також зазначив, що в тому разі, якщо протягом року після прийняття судом рішення про відібрання дитини у батьків не усунені причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, служба у справах дітей за місцем походження дитини, позбавленої батьківського піклування, зобов`язана вжити заходів до позбавлення батьків їх батьківських прав (абзац дев'ятий пункту 8 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866).

Якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини, відповідно до частини 3 статті 170 Сімейного кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення.

З рішенням суду від 04 червня 2024 року  у справі № 213/359/24 можна ознайомитися у ЄДРСР.

 

Окремо інформуємо, що протягом 2021-2024 років Інгулецьким районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області розглянуто 14 справ про відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав, в 10 справах судом було прийнято рішення про задоволення позову.