Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд справ, переданих на розгляд судових палат, об’єднаних палат касаційних судів та Великої Палати Верховного Суду

17 червня 2024, 12:00

Ділимося з вами інформацією про справи, передані на розгляд Великої Палати Верховного Суду та об’єднаних палат касаційних судів відповідно до ухвал про передачу, внесених до ЄДРСР з 10 по 16 червня 2024 року.

Справи, передані на розгляд ВП ВС:

  1. Ухвалою КГС ВС від 29 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку КАС ВС щодо необхідності державної реєстрації додаткової угоди до договору оренди.
  2. Ухвалою КГС ВС від 29 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку КАС ВС щодо оскарження постанови виконавця про визначення розміру додаткових витрат, винесеної у виконавчому провадженні щодо виконання виконавчого документа, у порядку цивільного судочинства.
  3. Ухвалою КЦС ВС від 30 травня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу (уточнення) від висновку ВП ВС щодо початку обчислення позовної давності у разі звернення до суду з позовом прокурора від імені органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.
  4. Ухвалою КЦС ВС від 5 червня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку ОП КГС ВС щодо можливості витребування реквізованого майна на користь колишнього власника до закінчення правового режиму воєнного стану.
  5. Ухвалою КГС ВС від 6 червня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС щодо підтвердження повноважень представника фермерського господарства в справах у порядку самопредставництва виключно статутом, положенням, трудовим договором (контрактом), посадовою інструкцією.
  6. Ухвалою КГС ВС від 11 червня 2024 року на розгляд ВП ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС щодо повноважень арбітражного керуючого чи ліквідатора за рішенням комітету кредиторів банкрута звертатися до господарських судів у порядку ГПК України з позовом від імені боржника / банкрута для вирішення спорів відповідно до ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Справи, передані на розгляд ОП КГС ВС:

Ухвалою КГС ВС від 29 травня 2024 року на розгляд ОП КГС ВС передано справу для відступу від висновку КГС ВС щодо відсутності в державного / приватного виконавця повноважень встановлювати порушення строків виконання зобов’язання за мировою угодою та про те, що підстави для стягнення штрафу, який за умовами мирової угоди підлягає стягненню у випадку повного або часткового невиконання мирової угоди, має бути підтверджено рішенням суду.

Справи, передані на розгляд ОП ККС ВС:

Ухвалою ККС ВС від 4 червня 2024 року на розгляд ОП ККС ВС передано справу для відступу від висновку ОП ККС ВС про те, що в об’єднаних провадженнях, внесених до ЄРДР з 15 березня 2018 року і які були об’єднані з кримінальним провадженням, розпочатим до цієї дати, продовження строків досудового розслідування здійснюється слідчим суддею.

Справи, передані на розгляд ОП КЦС ВС:

Ухвалою КЦС ВС від 5 червня 2024 року на розгляд ОП КЦС ВС передано справу для відступу від висновку КЦС ВС щодо вирішення в порядку адміністративного судочинства спору про поновлення на роботі в Пенсійному фонді України особи, яка до звільнення перебувала у трудових відносинах з Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, не будучи державним службовцем. 

Верховний Суд