Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надсилання документів виконавчого провадження із АСВП до електронних кабінетів в ЄСІТС – новий крок у цифровізації правосуддя

14 травня 2024, 15:11

Міністерством юстиції України разом з Державним підприємством «Національні інформаційні системи» та Державною судовою адміністрацією України (далі – ДСА України) разом з Державним підприємством «Інформаційні судові системи», що належить до сфери управління ДСА України, здійснено вагомий крок у напрямі цифровізації процесу примусового виконання рішень та реалізовано можливість миттєвого направлення документів виконавчого провадження з Автоматизованої системи виконавчого провадження (далі – АСВП) в Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (далі – ЄСІТС). Такий функціонал дозволить виконавцям пришвидшити направлення документів виконавчого провадження, а сторонам – гарантуватиме їх отримання в електронному кабінеті ЄСІТС безпосередньо.

Відповідно до частини другої статті 28 Закону України «Про виконавче провадження» документи виконавчого провадження надсилаються виключно в електронній формі органам та особам, які мають електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін документами. Крім того, документи виконавчого провадження можуть бути надіслані додатково на підставі письмового звернення таких осіб за їхніми адресами, зазначеними у виконавчому документі.

«При цьому сторона, до електронного кабінету якої будуть направлені документи виконавчого провадження, вважатиметься такою, що належним чином повідомлена про винесення виконавцем відповідної постанови. Процедура реєстрації електронного кабінету є простою та відбувається за допомогою кваліфікованого електронного підпису як для фізичних, так і для юридичних осіб», – зазначив заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

Він зауважив, що процес направлення та отримання таких документів буде майже миттєвим. Адже зі сторони виконавця направлення відбуватиметься в момент прийняття (підписання) виконавцем документа кваліфікованим електронним підписом в Автоматизованій системі виконавчого провадження. 

Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 10 «Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи», затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, реєстрація електронних кабінетів в ЄСІТС є обов’язковою для всіх юридичних осіб, а також для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС у добровільному порядку. Крім того, про це йдеться у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-ІХ.

Як зазначив т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура: «Взаємодія двох систем (АСВП і ЄСІТС) дозволить громадянам і юридичним установам оперативно ознайомлюватися з документами виконавчого провадження. Дасть розуміння – чи відкрито це виконавче провадження і в якій стадії воно перебуває. Більш того, в самих документах буде відображена інформація про виконавчу службу, яка здійснює розгляд цього провадження із зазначенням контактних даних виконавця».

Відтак, нововведення спростить процедуру вчасного отримання важливих документів виконавчого провадження, зокрема в умовах воєнного стану. Це стане у нагоді як для виконавців, так і для сторін виконавчого провадження та забезпечить економію часу й уникнення витрат на пересилання документів засобами поштового зв’язку.

 

 

Публікацію підготовлено за матеріалами Міністерства юстиції України