Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заповнення і подання декларації доброчесності судді: відбулось обговорення між суддями ВС та представниками ВККС України

29 березня 2024, 16:15

У листопаді минулого року було змінено правила заповнення і подання декларації доброчесності судді та формулювання певних тверджень, наведених у ній. Зокрема, відтепер судді мають подавати декларацію доброчесності до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щорічно до 1 травня. Зміна строку подання декларації доброчесності судді зумовлена тим, що ця декларація має бути підсумком і наслідком подання двох інших декларацій – декларації родинних зв’язків судді й декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування – та підтверджувати своєчасність подання вказаних декларацій і декларування в них повних відомостей.

На цьому наголосили представники ВККС України під час заходу для суддів Верховного Суду щодо заповнення і подання декларації доброчесності судді, який відбувся у форматі «запитання – відповідь» під модеруванням заступника Голови ВС Олександра Мамалуя.

Як акцентувала член ВККС України Людмила Волкова, оновлена форма цієї декларації застосовується вперше, тому для ВККС України важливий зворотний зв’язок від суддів щодо її заповнення. Людмила Волкова висловила переконання, що сьогоднішня зустріч дає змогу спільно відповісти на питання, які виникають під час заповнення декларації доброчесності, зрозуміти проблематику, знайти прогалини й білі плями для їх усунення.

«Декларація доброчесності судді – інструмент, який демонструє відкритість суб’єкта декларування, та елемент його підзвітності суспільству», – зауважив член ВККС України Михайло Богоніс. За його словами, цьогорічна кампанія декларування має певні особливості, адже було змінено і правила подання декларації доброчесності судді, і її форму. Тому Комісія продовжує надавати методичну допомогу суддям усіх інстанцій у процесі декларування. Михайло Богоніс також зазначив, що нова форма декларації містить розд. ІІІ, що забезпечує право суб’єкта декларування надати пояснення щодо декларування окремих тверджень.

Член ВККС України Руслан Мельник, відповідаючи на запитання суддів ВС, звернув увагу й на те, що при заповненні декларації доброчесності судді варто керуватися саме роз’ясненнями НАЗК щодо декларування. Правила заповнення декларації доброчесності судді ґрунтуються на таких самих підходах, що й антикорупційне декларування. Він також додав, що у зв’язку із цим відомості, зазначені суддями в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не мають суперечити їхнім відповідям, наведеним у декларації доброчесності.

Під час обговорення члени ВККС України та судді Верховного Суду детально розглянули твердження, заповнення яких викликало запитання суддів.

Верховний Суд