Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретар ВП ВС висвітлив актуальну практику Верховного Суду у спорах щодо прав на земельні ділянки

25 березня 2024, 16:45

Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич прочитав лекцію на тему «Спори щодо прав на земельні ділянки: огляд практики Верховного Суду» в межах онлайн-практикуму «Пріоритетні напрями земельно-правової доктрини та практика Верховного Суду у земельних спорах».

На прикладі судової практики ВП ВС доповідач поінформував слухачів про основні проблеми визначення юрисдикційності спорів стосовно прав на земельні ділянки.

Висвітлюючи питання про застосування норм матеріального права у спорах щодо прав на земельні ділянки, Віталій Уркевич зосередився на належному й ефективному способі захисту земельних прав. Також він звернув увагу на особливості реалізації прав довічного успадковуваного володіння земельною ділянкою та постійного користування земельною ділянкою.

Говорячи про право оренди земельних ділянок, Секретар ВП ВС розповів про процедуру оскарження дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Окрему увагу було приділено проблематиці набрання чинності договором оренди землі та виникнення права оренди, переходу права на земельну ділянку в разі придбання об’єкта нерухомості, укладанню додаткової угоди до договору оренди землі та поновленню договору оренди землі. Суддя пояснив, хто має переважне право на укладення такого договору.

Також Віталій Уркевич проаналізував практику Верховного Суду щодо плати за землю, акцентувавши на питанні визначення орендної плати за використання земельної ділянки та плати за користування земельною ділянкою без належних правових підстав.

На завершення виступу Секретар ВП ВС висвітлив правові висновки Верховного Суду щодо захисту інших прав на земельні ділянки.

З презентацією Віталія Уркевича можна ознайомитися за посиланням: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezent_Zemelni_dilyanku.pdf.

Захід організовано юридичним журналом «Право України» та юридичним порталом «Ratio Decidendi».

Верховний Суд