Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС вперше розглянув справу в електронній формі

23 лютого 2024, 13:00

21 лютого 2024 року колегією суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду здійснено апеляційний розгляд судової справи, яка вперше розглядалась виключно в електронній формі.

Відповідно до пункту 113 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС справи можуть розглядатися (формуватися та зберігатися) в паперовій, електронній чи змішаній формі залежно від наявних у суді можливостей.

Для технічної можливості розгляду судових справ в електронній формі необхідна наявність відповідного технічного забезпечення з урахуванням вимог законодавства України та Інструкції з діловодства у місцевих та апеляційних судах. З цією метою, один із залів судових засідань у Восьмому ААС було обладнано додатковими робочими станціями з можливістю розгляду судових справ в електронній формі. Ці робочі станції встановлено на суддівському столі та підключено до Комп’ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» з можливістю перегляду колегією суддів сформованих в цій комп’ютерній програмі електронних судових справ.

Зважаючи на наявність у Восьмому ААС технічної можливості, колегією суддів в складі головуючої судді Романи Хобор, суддів Надії Бруновської та Сергія Кузьмича було вирішено здійснювати апеляційний розгляд судової справи в електронній формі.

За підсумками розгляду справи в електронній формі можна зробити наступні висновки.

Такий формат розгляду справ дозволяє дотримуватись принципу процесуальної економії, адже забезпечує можливість оперативного обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, швидкого отримання учасниками інформації про рух справи, а також процесуальних документів за наслідками розгляду справи, що суттєво зменшує тривалість розгляду судових справ у суді.

Розгляд судових справ в електронній формі дозволяє суттєво зекономити кошти державного бюджету на закупівлі офісного паперу, заправці картриджів для принтерів, а також витратах на пересиланні поштової кореспонденції.

Використання сучасних технологій у судочинстві створює більше умов для забезпечення прозорості діяльності судів та підвищення рівня довіри громадян до суду, як органу правосуддя, де кожен може захистити свої права, що в свою чергу гарантує утвердження таких принципів правосуддя як гласність, відкритість, публічність, прозорість та доступність судового процесу.

Восьмий ААС