Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд призначив громадянину України покарання за державну зраду

05 січня 2024, 08:33

У Богунському районному суді м. Житомира 4 січня 2024 року оголошено вирок чоловікові, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України.

З матеріалів справи вбачається, що обвинувачений з метою допомоги країні-агресору, з ідеологічних мотивів, діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України, під час особистого спілкування з власного акаунту у забороненій в Україні соціальній мережі з представником рф добровільно погодився співпрацювати з ним як з представником рф, шляхом надання допомоги у збиранні інформації військового характеру, яка може використовуватись представниками зс рф та підконтрольних їм військовим формуванням для планування та ведення бойових дій проти України. При цьому, з метою конспірації та приховування своєї злочинної діяльності обрав собі позивний. Чоловік відслідковував місця дислокації, вид, кількість і переміщення підрозділів військовослужбовців та військової техніки ЗСУ, фотографував зображення з місцем розташування стратегічно важливих військових об’єктів та за допомогою мобільного додатку упродовж з 22 вересня 2022 року по 21 лютого 2023 року виходив на зв’язок із представником рф та передавав останньому зібрані ним відомості.

В судовому засіданні обвинувачений вину не визнав.

Вина обвинуваченого доведена дослідженими належними та допустимими доказами.

Суд прийшов до висновку про доведення винуватості чоловіка та кваліфікував його умисні дії за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України як державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України, шляхом переходу на бік ворога, в умовах воєнного стану, та призначив йому покарання - 15 років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить йому на праві власності, з позбавленням військового звання - полковника.