Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП припинила відставку судді у зв’язку з набуттям ним громадянства іншої держави

07 грудня 2023, 12:00

Оцінка встановлених Вищою радою правосуддя обставин дала можливість дійти висновку, що суддя у відставці, за яким зберігається звання судді, набув російське громадянство (держави-терориста), та, обіймаючи відповідну судову посаду нелегітимного суду, порушив вимоги Конституції та законів України, що підриває авторитет правосуддя, довіру суспільства до судової влади.

Після звільнення у відставку суддя отримав суддівську посаду на території, яка тимчасово контролюється російською федерацією.

Підтвердженням набуття такого громадянства, зокрема є указ президента країни-агресора, яким його призначено суддею так званого верховного суду «луганської народної республіки».

Законодавством російської федерації визначено, що суддею рф може бути лише громадянин російської федерації.

Суддя звільнений з посади судді Апеляційного суду Луганської області у зв’язку з поданням заяви про відставку Постановою Верховної Ради України від 5 липня 2016 року № 1433-VIII.

Крім цього, у межах кримінального провадження перевіряється інформація про можливу співпрацю колишнього судді з окупаційною владою на тимчасово окупованій території.

Встановлення факту отримання суддею громадянства російської федерації є підставою для припинення його відставки, відповідно й припинення виплати йому щомісячного довічного грошового утримання, що було нараховано у зв’язку з відставкою.

Вища рада правосуддя