Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Необхідно виробити універсальний підхід до визначення поняття доброчесності», – заступник Голови ВРП Дмитро Лук’янов

29 листопада 2023, 16:50

Світові та європейські стандарти, кращі практики й механізми оцінювання відповідності суддів і кандидатів на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики обговорено під час круглого столу «Суддівська доброчесність і професійна етика: стандарти і практики оцінювання», проведеного 24–25 листопада 2023 року Вищою радою правосуддя за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».

Під час дискусії порушувалися питання щодо змін у чинному законодавстві, які відображали б практичне визначення понять доброчесності та професійної етики суддів і кандидатів на посаду судді, а також представників органів суддівського самоврядування.

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов наголосив: «Необхідно виробити універсальний підхід до визначення доброчесності всіма суб’єктами, які беруть участь в такому оцінюванні. Оскільки на сьогодні  склалася ситуація, коли кожен суб’єкт, який проводить конкурсні процедури, самостійно розробляє критерії визначення доброчесності, такі критерії можуть бути неоднаковими. Ураховуючи необхідність проведення важливих конкурсів у судовій системі, існує потреба у виробленні єдиних критеріїв, які зможе застосовувати і Громадська рада доброчесності, і Вища кваліфікаційна комісія суддів України, і Вища рада правосуддя».

Керівник Програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Вон висловив сподівання, що результатом експертного обговорення буде спільне розуміння визначення понять доброчесності і професійної етики та застосування відповідних критеріїв під час оцінювання суддів і кандидатів на посаду судді.

Агентство USAID і надалі підтримуватиме  під час удосконалення процедур відбору і кваліфікаційного оцінювання суддів та кандидатів на посаду судді  відповідно до найвищих стандартів професіоналізму і доброчесності, що сприятиме підвищенню довіри суспільства до судової влади та посилить позицію України на шляху до європейської інтеграції.

У заході взяли участь члени Вищої ради правосуддя Олег Кандзюба, Олена Ковбій, Олексій Мельник та Роман Маселко, представники Верховної Ради України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Громадської ради доброчесності, Етичної ради, Конкурсної комісії з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Дорадчої групи експертів, Європейської мережі рад правосуддя, а також іноземні та українські експерти і представники міжнародних організацій.

За інформацією Програми USAID «Справедливість для всіх»

Вища рада правосуддя