Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив в силі вирок суду першої інстанції щодо громадяники, обвинуваченій за колабораційну діяльність на Луганщині

21 листопада 2023, 08:40

20 листопада 2023 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 111-1 («Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території») Кримінального кодексу України, на вирок Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 29 травня 2023 року.

Суд першої інстанції визнав особу винною та призначив їй покарання за частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України у виді позбавлення волі на строк 8 років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, пов`язаних з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій на строк 10 років та з конфіскацією всього майна, яке є її особистою власністю. Початок строку відбування основного покарання обраховувати з моменту приведення вироку до виконання, тобто з дня її фактичного затримання.

З матеріалів справи відомо, що у квітні 2022 року обвинувачена, перебуваючи на тимчасово окупованій території м. Сватово Сватівського району Луганської області, достовірно знаючи про незаконність дій співучасників збройних формувань так званої «ЛНР» та окупаційної адміністрації рф на тимчасово окупованій території Луганської області, діючи з єдиним злочинним умислом з мотивів заподіяння шкоди суверенітетові, з метою зміни меж території України та поширення на неї впливу рф, встановлення контролю рф над політичними та економічними процесами в Україні, маючи умисел на зайняття посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій та адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на ТОТ в м. Сватово, надала свою добровільну згоду на призначення її на посаду виконуючої обов`язки начальника Сватівського районного управління Пенсійного фонду так званої «ЛНР».

З початку квітня 2022 року, перебуваючи на тимчасово окупованому місті Сватово, приступила до виконання обов`язків начальника Сватівського районного управління Пенсійного фонду так званої «ЛНР» незаконно створеного окупаційною адміністрацією рф та в умовах воєнного стану, під час російсько-української війни, виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції окупаційного органу, співпрацює з представниками інших органів окупаційної влади рф, сприяє їм в незаконному захопленні державної влади на території України з метою подальшого становлення та легалізації на тимчасово окупованій території Луганської області так званої «ЛНР».

Дане кримінальне провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia) відповідає загальним засадам кримінального провадження, з урахуванням особливостей, встановлених законом. Стороною обвинувачення використані всі передбачені законом можливості для дотримання прав обвинувачених, зокрема, права на захист, на доступ до правосуддя, таємницю спілкування, невтручання у приватне життя. Судом під час судового розгляду справи вживалися всі заходи для виклику обвинуваченої до суду та повідомлення про дату і час розгляду справи для забезпечення права на захист.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, позицію адвоката обвинуваченої та доводи прокурора, апеляційний суд постановив: апеляційну скаргу захисника обвинуваченої залишити без задоволення, а вирок Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 29 травня 2023 року – без зміни.

Закарпатський апеляційний суд