Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася робоча зустріч представників Служби судової охорони і Київської міської ради

20 листопада 2023, 09:03

16 листопада 2023 року відбулася установча зустріч Голови Служби судової охорони Павла Малихіна та Голови Постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності, депутата фракції «Слуга народу» Андрія Вітренка щодо можливості включення Служби судової охорони до цільових програм розвитку міста.

У зустрічі взяли участь керівники структурних підрозділів центрального органу управління Служби судової охорони: Роман Ставінський, Олександр Обушенко, Наталія Гаврук і радники Голови Служби Олександр Костюченко та Катерина Тітуніна.

Під час зустрічі Павло Малихін зазначив, що відповідно до Закону України «Про національну безпеку України» Служба судової охорони є складовою сектора безпеки та оборони. Її основними завданнями є забезпечення безпеки органів та установ системи правосуддя, учасників судового процесу, а також працівників суду, суддів та членів їхніх сімей.


У 2022 році згідно із Законом України «Про критичну інфраструктуру» та постановою Кабінету Міністрів України № 1384 здійснення правосуддя віднесено до життєво важливих функцій і послуг, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки України, а судові установи - до переліку секторів критичної інфраструктури.

Отож Служба забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури, а саме: забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури, запобігання проявам несанкціонованого втручання в їх функціонування, прогнозування та запобігання кризовим ситуаціям. 
Тому стале функціонування підрозділів Служби набуло ще більшої важливості та особливої актуальності в умовах дії режиму воєнного стану.

«З початку повномасштабного воєнного вторгнення на територію України військових формувань рф виконання Службою зазначених завдань забезпечувалося у взаємодії з підрозділами територіальної оборони й іншими залученими до територіальної оборони силами безпеки та оборони. І це важливо враховувати під час формування регіональних цільових програм підтримки захисників України», – зазначив він.

Натомість начальник фінансового управління Служби Роман Ставінський зазначив, що сьогодні Служба функціонує в умовах обмеженого фінансування. Відповідно до статті 35 Закону України «Про національну безпеку України», фінансування складових сектора безпеки та оборони здійснюється за рахунок і в межах коштів, визначених у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік, а також з інших, не заборонених законодавством, джерел.

 

З огляду на зазначене територіальні управління Служби судової охорони, зокрема Територіальне управління Служби у м. Києві та Київській області, протягом поточного бюджетного року проводили роботу щодо залучення коштів місцевих бюджетів у формі субвенцій для ефективного виконання покладених на Службу законом завдань.

Радник Голови Служби Олександр Костюченко зауважив, що з початку військової агресії російської федерації проти України Служба не лише забезпечила цілодобову охорону судових установ, а й брала активну участь у відсічі збройної агресії російської федерації.

З метою координації діяльності Служби судової охорони як складової сектора безпеки і оборони представники Служби залучалися до роботи оперативних штабів сил територіальної оборони та міських військово-цивільних (військових) адміністрацій. Тому питання налагодження плідної співпраці з місцевими органами влади, особливо міста Києва, де скупчено найбільше ключових судових органів та установ, а також суб’єктів, які охороняються, є невідкладним та першочерговим.

Вислухавши присутніх, Андрій Вітренко зауважив, що розуміє важливість долучення місцевих органів влади до розвитку та ефективного функціонування Служби судової охорони, особливо в умовах режиму воєнного стану та зауважив, що питання можливості отримання субвенцій Територіальним управління Служби м. Києва та Київської області варте розгляду у Київській міській раді. Зважаючи на те, що Служба судової охорони є невід’ємною складовою сектору безпеки і оборони України, то її потенційно може бути включено до Міської цільової програми «Підтримка киян – Захисників та Захисниць України» на 2023-2025 роки. Разом з тим, це питання потребує більш детального вивчення.

Усі учасники зустрічі висловили впевненість, що лише консолідація спільних зусиль дає можливість забезпечувати сталий розвиток нашої країни заради української Перемоги.