Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 6 – 10 листопада 2023 року

13 листопада 2023, 11:32

Протягом січня – жовтня 2023 року ВРП прийняла 11 рішень про надання згоди на тримання судді під вартою

Упродовж десяти місяців 2023 року ВРП прийняла 11 рішень про надання згоди на тримання судді під вартою та 14 рішень про задоволення клопотань Офісу Генерального прокурора про тимчасове відсторонення та продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження і 6 рішень про часткове задоволення таких клопотань.

З початку 2023 року ВРП розглянула 182 повідомлення про втручання в професійну діяльність суддів

Протягом січня – жовтня 2023 року до ВРП надійшло 144 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП з початку цього року розглянула 182 повідомлення суддів.

За результатами розгляду 82 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 79 рішень про вжиття заходів реагування. Розглянувши 100 повідомлень суддів, Рада ухвалила 51 рішення про затвердження 86 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП звернулася до міжнародних організацій з проханням делегувати представників до Конкурсної комісії, яка формуватиме склад Служби дисциплінарних інспекторів

ВРП вживає всіх заходів для якнайшвидшого початку роботи Служби дисциплінарних інспекторів ВРП та відновлення функції розгляду дисциплінарних скарг.

ВРП утворює Конкурсну комісію у складі шести осіб, три з яких призначаються Вищою радою правосуддя за пропозиціями міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх трьох років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції. ВРП отримала від Міністерства закордонних справ України перелік таких міжнародних та іноземних організацій.

ВРП невідкладно звернулася до організацій з проханням надати пропозиції щодо кандидатів, з числа яких, зокрема, буде сформовано Конкурсну комісію для проведення конкурсу на зайняття посади керівника служби дисциплінарних інспекторів та його заступника, дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя, які відповідають вимогам Закону № 3378-IX.

ВРП тимчасово відсторонила суддю Володимира Гончара від здійснення правосуддя

6 листопада 2023 року ВРП задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП Олександра Клименка та тимчасово, до 26 грудня 2023 року, відсторонила суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності. Суддя обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Перегляд процедур суддівської кар’єри потребує зваженого підходу – Григорій Усик

Це акцентував голова ВРП Григорій Усик під час засідання круглого столу на тему «Майбутнє судової системи: обговорення проєкту змін до процедур суддівської кар’єри». Учасники заходу обговорювали новели, запропоновані законопроєктами № 10140, № 10140-1.

На переконання Григорія Усика, першочерговою метою змін мають бути перш за все оптимізація процедур, забезпечення їх прозорості, зрозумілості як для кандидатів на посади, так і для громадськості. Є потреба вироблення єдиних критеріїв оцінювання доброчесності та професійної етики суддів.

Григорій Усик назвав дискусійними норми законопроєкту, якими пропонується запровадити психофізіологічне опитування кандидата на посаду судді із застосуванням поліграфа. У питаннях законодавчої регламентації перевірок суддів потрібно застосовувати європейські стандарти, зокрема принцип правової визначеності.

"Юридична практика"