Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов′язав мешканця Бердичева знести приміщення, збудоване самовільно поблизу пам′ятки культурної спадщини

10 листопада 2023, 08:55

9 листопада 2023 року Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області завершив розгляд цивільної справи та задовольнив позов окружної прокуратури до мешканця Бердичева С. про знесення за власний кошт самовільно побудованого приміщення площею забудови 112 м кв, у тому числі в охоронюваній зоні пам’ятки культурної спадщини. Суд проголосив  вступну та резолютивну частини рішення, повний текст якого буде складений протягом 10 днів. Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене в апеляційному суді.

Йдеться про самовільне будівництво приміщення, частина якого знаходиться на території охоронюваної зони пам’ятки культурної спадщини поблизу іудейської синагоги у м. Бердичеві.

Підприємець ще у 2019 році отримав припис про усунення порушень на об’єкті самочинного будівництва, проте досі його не виконав і продовжує експлуатувати будівлю. Третьою особою у справі виступав відділ архітектурно-будівельного контролю виконкому Бердичівської міськради, який у 2019 році визнав громадянина С. винним у порушенні вимог законодавства, будівельних норм, стандртів і правил під час будівництва ( ч. 6 ст. 96 КУпАП ) та наклав штраф у сумі 21 500  грн. Зокрема, забудовник провів будівництво без отримання  дозволу та без проєктно-технічної документації на земельній ділянці, частина якої знаходиться в межах охоронної зони культурної спадщини.

У 2020 році підприємець звернувся до Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області з цивільним позовом про скасування даної постанови, проте програв справу.

Раніше Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області повідомляв, що суд закрив кримінальне провадження по обвинуваченню цього ж підприємця у самовільному зайнятті ділянки та будівництві в охоронюваній зоні об′єкту культурної спадщини, задовольнивши клопотання захисника.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/3369/22.