Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 24 жовтня – 3 листопада 2023 року

07 листопада 2023, 12:08

10 суддів звільнено за загальними обставинами

ВРП вирішила звільнити дев’ятьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Бурду Надію Миколаївну – з посади судді Господарського суду Тернопільської області;
  • Клапоущака Сергія Юрійовича – з посади судді Вінницького міського суду Вінницької  області;
  • Семенова Олега Анатолійовича – з посади судді Іллічівського міського суду Одеської області.
  • Попревича Віктора Михайловича – з посади судді Приморського районного суду міста Одеси;
  • Лісовську Олену Володимирівну – з посади судді Деснянського районного суду міста Києва;
  • Вишара Ігоря Юрійовича – з посади судді Вінницького міського суду Вінницької області.
  • Смаровоза Михайла Васильовича – з посади судді Господарського суду Хмельницької області;
  • Антоненко Наталію Олександрівну – з посади судді Верховного Суду;
  • Любинецьку-Онілову Аллу Григорівну – з посади судді Ямпільського районного суду Вінницької області.

Крім того, ВРП звільнила Пирогову Лілію Володимирівну з посади судді Селидівського міського суду Донецької області у зв’язку з неспроможністю виконувати повноваження за станом здоров’я.

ВРП звільнила Сергія Пойду з посади судді Дарницького районного суду міста Києва

24 жовтня 2023 року ВРП прийняла рішення про звільнення Сергія Пойди з посади судді Дарницького районного суду міста Києва на підставі п. 3 ч. 6 ст. 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді).

Члени ВРП ознайомлюються з досвідом Іспанії у сфері здійснення дисциплінарної практики

За сприяння та підтримки проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» відбувся робочий візит членів ВРП до Генеральної ради судової влади Іспанії. Головною темою робочого візиту було вивчення іспанського досвіду у сфері здійснення дисциплінарної практики.

Детальніше за посиланням.

Виклики, які постають перед судами під час розгляду справ про міжнародні (воєнні) злочини, обговорили на міжнародній конференції

Заступник голови ВРП Дмитро Лук’янов взяв участь у триденній міжнародній конференції «Правосуддя у справах про міжнародні злочини в національних судах».

Дмитро Лук’янов зазначив, що основний тягар відновлення справедливості для жертв міжнародних злочинів, притягнення до відповідальності усіх винних буде лежати саме на національній судовій системі. Він проаналізував нормативні, кадрові, фінансові, організаційні та інші проблеми, які потрібно вирішити для розгляду цієї категорії справ.

Заступник голови ВРП зазначив, що результати спільної роботи можуть бути систематизовані у проєкті Стратегії розслідування та здійснення правосуддя за міжнародні злочини. Це скоординує діяльність усіх органів законодавчої, виконавчої та судової гілок влади.

ВРП відтермінувала відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області

31 жовтня 2023 року ВРП вирішила відтермінувати початок відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області до 1 грудня 2023 року.

Херсонський міський суд Херсонської області продовжить розгляд справ, які надійшли на розгляд цього суду, до 30 листопада 2023 року включно.

Триває приймання документів кандидатів на вакантну посаду заступника голови ДСА України, відповідального за питання цифрового розвитку

ВРП рішенням від 19 жовтня 2023 року оголосила про наявність вакантної посади заступника голови Державної судової адміністрації України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, а також затвердила умови для зайняття вказаної вакантної посади.

Відповідно до цих умов приймання документів кандидатів завершується о 24 годині 10 листопада 2023 року, якщо документи подаються в електронній формі, або о 15:45 10 листопада 2023 року, якщо документи подаються особисто.

Умови для зайняття вакантної посади заступника голови ДСА України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації – за посиланням.

Розпочався автоматизований розподіл дисциплінарних скарг між членами ВРП

З 1 листопада 2023 року, відповідно до рішення ВРП № 997/0/15-23, відновлюється розподіл між членами ВРП скарг щодо дисциплінарного проступку судді та скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора.

ВРП тимчасово відсторонила суддю Павла Доброва від здійснення правосуддя

31 жовтня 2023 року ВРП частково задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП Олександра Клименка та тимчасово, до 30 листопада 2023 року, відсторонила суддю Комінтернівського районного суду Одеської області Павла Доброва від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності. Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368Кримінального кодексу України.

З початку 2023 року звільнено 288 суддів

Протягом січня – жовтня 2023 року ВРП за загальними обставинами звільнено 282 судді: 263 судді звільнено у зв’язку з поданням заяв про відставку19 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

За особливими обставинами ВРП звільнено суддів, а саме за вчинення істотного дисциплінарного проступку.

ВРП призначила Павла Малихіна на посаду голови Служби судової охорони

2 листопада 2023 року під час засідання Вища рада правосуддя вирішила призначити на посаду голови Служби судової охорони Павла Малихіна.

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – жовтні 2023 року

Упродовж десяти місяців 2023 року співробітниками секретаріату ВРП опрацьовано близько 6000 звернень громадян та  майже 500 запитів на інформацію; 3089 звернень надійшло від громадян на телефонну гарячу лінію ВРП за номером (044) 481-06-26.

Працівниками секретаріату ВРП підготовлено 1937 супровідних листів про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 4266 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 18 073 аркуші проєктів документів ВРП.

Оптимізація мережі судів має бути зорієнтована на громадянина – Григорій Усик

Потребу в оптимізації мапи судів в Україні і плани щодо відбудови та відновлення судів, які постраждали внаслідок ворожих атак, обговорювали представники судової гілки влади, депутатського корпусу, правоохоронних органів під час онлайн-зустрічі, організованої 1 листопада 2023 року Проєктом USAID «Справедливість для всіх».

Голова ВРП Григорій Усик зазначив, що реорганізація судів має здійснюватися системно і комплексно, оскільки кінцевим споживачем судових послуг завжди є громадянин.

«Мотивуючи доцільність оптимізації мережі судів скороченням витрат на їх утримання, ми не повинні забувати про забезпечення оптимального навантаження на кожен суд. Саме собою укрупнення суду не приводить до скорочення навантаження. Потрібно враховувати кількість населення, внутрішню міграцію», – наголосив Григорій Усик.

Детальніше – за посиланням.

"Юридична практика"