Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова апеляційного суду взяла участь у зустрічі з делегацією федеральної землі Тіроль Республіки Австрія

03 листопада 2023, 08:30

2 листопада 2023 року до Закарпаття прибула з робочим візитом делегація федеральної землі Тіроль Республіки Австрія на чолі з головою Ландтагу Сонею Ледль-Россманн. Серед складу делегації - Почесний консул України в Тіролі Вальтер Піір, колишній президент Вищого земельного суду Клаус Шрюдер, представник Посольства Австрії в Україні Домінік Гроссальбер.

Закарпаття вже має позитивний та результативний досвід співпраці з федеральними землями Австрії, тому приїзд делегації з Тіролю передбачає чіткі завдання, спрямовані на подальший розвиток взаємодії.

Ключовими питаннями візиту австрійської делегації були: співпраця в медичному, освітньому й економічному напрямках, реабілітація українських військових у Тіролі та підтримка реалізації проєкту «4.5.0. Recovery centre» на території Закарпатської області.

Одним із нових напрямків співпраці має стати підтримка започаткованих пілотних проєктів у сфері судочинства. Для обговорення цього напряму на почесну зустріч була запрошена голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош.

В рамках зустрічі був порушений ряд питань, що стосувалися розвитку судочинства в Україні. Учасники обговорили основні виклики, з якими зіткнулася судова система України в умовах війни, а також співпрацю між судовими органами центральної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування  по підвищенню рівня доступності громадян до правосуддя.

Ганна Фазикош розповіла про спільні із Закарпатською обласною військовою адміністрацією пілотні проєкти з впровадження електронного судочинства: нещодавно підписаний Меморандум про співпрацю та обмін інформацією, програми «Суд у смартфоні», «Суд у ЦНАПі», про домовленість співпраці двох місцевих судів з районними управліннями поліції ГУНП в Закарпатській області з обміну інформацією в електронній формі в рамках досудового розслідування. Клаус Шрюдер зазначив, що електронне судочинство вже ефективно показало себе під час ковіду. Доступ до правосуддя був дотриманий завдяки онлайн-засіданням. Хоча такий формат оголив певні проблеми. Досвід України є цікавим.

 Під час зустрічі також обговорили питання, які ще потребують рішення. Зокрема, проблема ідентифікації учасників судового процесу в онлайн-форматі, захист їхніх персональних даних, збереження таємниці слідства під час застосування діджиталізації в рамках досудового розслідування.

Голова суду наголосила на підвищенні попиту на використання новітніх технологій у судочинстві. За останній рік в 5 разів збільшилася кількість справ, які розглядаються через відеоконференцзв’язок.

Учасники також обговорили розгляд справ, пов’язаних із воєнними злочинами. Голова апеляційного суду наголосила на важливості «Електронного суду», бо учасники процесу можуть знаходитися не в місці дислокації суду, де відбувається розгляд. Це не має впливати на правосуддя, тому важливим є доступ до участі в засіданні онлайн.

Представники делегації поцікавилися питанням удосконалення доступу до суддівської професії. Клаус Шрюдер підкреслив, що це є проблемою, якою цікавляться професіонали з різних країн і активно слідкують за цим процесом. Іноземні партнери готові допомогти Україні модернізувати процес набору суддів до судів та ділитися власним досвідом. Вкрай зацікавлені, щоб оновлення суддівського корпусу відбувалося максимально аполітично.

На зустрічі порушили ряд проблем, які є спільними з Австрією. Зокрема, захист інформації, доступ осіб до правосуддя. Оптимізація окружних судів, створення нової мапи окружних судів по всій Україні. Оптимізація міських судів, що вплине на мережу місцевих окружних судів по всій Україні. Спільно з Закарпатською ОВА наразі йде співпраця з територіальними громадами, в яких зацікавлені в доступі громадян до правосуддя.

Обмін досвідом у цій сфері буде корисним та перспективним для обох сторін.