Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок громадянину і громадянці, які звинувачуються в колабораційній діяльності

02 листопада 2023, 15:07

2 листопада 2023 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя оголосив вироки громадянину М. і громадянці Ж., які вчинили кримінальні правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) та ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільна участь громадянина України в організації та проведення незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб) відповідно.

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

Так, у судовому засіданні встановлені обставини вчинення злочинів:

- громадянином М., який не пізніше 29 квітня 2022 року добровільно зайняв керівну посаду так званого «старосты Розовского старостинского округа», а в подальшому так званого «старосты Давыдовского старостинского округа», виконував вказівки представників окупаційної адміністрації держави-агресора і збройних формувань рф, здійснював загальне управління вказаним незаконним органом, розпоряджався захопленим майном, надавав безпосередню допомогу окупантам та представникам держави-агресора у встановленні та підтриманні їх незаконної влади на тимчасово окупованій території Якимівської об’єднаної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області. Зокрема, брав участь у зборах незаконних голів сільських рад, де звітував про виконання попередньо наданих вказівок із підготовки до проведення референдуму щодо приєднання території незаконно очолюваного ним так званого «Давыдовского старостинского округа» до складу російської федерації, а також організації роботи з видачі паспортів громадян російської федерації жителям вищевказаного старостинського округу;

- громадянкою Ж., яка вступила у злочинну змову із головою так званої «Военно-гражданской администрации Запорожской области», та будучи незаконно призначеною очільниками незаконних органів влади - окупаційних адміністрації держави-агресора, утворених на тимчасово окупованій територій Запорізької області, в період з 23 по 27 вересня 2022 року добровільно зайняла посаду так званого «председателя участковой избирательной комиссии №322 территориальной избирательной комиссии Мелитопольского района», організувала та провела незаконний референдум про входження Запорізької області до складу рф.

Вина обвинувачених у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень підтверджується на підставі сукупності досліджених судом доказів та допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчинених кримінальних правопорушень, суд призначив покарання обвинуваченим:

  • громадянину М. у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах строком на п’ятнадцять років, з конфіскацією майна;
  • громадянці Ж. у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування на строк 15 років з конфіскацією усього належного майна на користь держави.

Вироки можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.