Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівниця апарату ВАС презентувала сервіс установи у Вінницькій міській раді

27 жовтня 2023, 09:30

Майже сім з половиною тисяч звернень про домашнє насильство надійшло до поліції Вінниччини за 9 місяців цього року. Збільшення їх кількості свідчить: рівень довіри людей до тих органів, які уповноважені боротися із цією проблемою, зріс. Яка ж роль суду в системі запобігання та протидії сімейній тиранії? Відповідь на це запитання отримали учасники навчальної зустрічі третього модуля навчального курсу підготовки експертів із питань розбудови місцевих систем запобігання і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. До заходу, що відбувся вчора у Вінницькій міській раді, доєдналася і керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король.

За її словами, з початку цього року Вінницький апеляційний суд розглянув апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції по 34 справах про домашнє насильство. В межах їх розгляду постраждалим надали інформаційну підтримку (інформування про призначення слухання, причини відкладення та результати розгляду тощо), правову та психологічну допомоги за принципом перенаправлення до Центру безоплатної правової допомоги і відповідних служб. Також забезпечили особистий супровід до, під час та після судового засідання за участю волонтера-правника. Працівники апарату Вінницького апеляційного суду роблять це у межах завдань відповідної служби, створеної в установі пів року тому. Після реєстрації справи вони комунікують з постраждалою від домашнього насильства особою, з’ясовують, який вид допомоги їй потрібен, підтримують емоційно та психологічно. 

«Справи про домашнє насильство як адмінправопорушення потребують особливої уваги, бо крапку в них ставить апеляційний суд. Постанови другої інстанції згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення оскарженню у Верховному Суді не підлягають», – наголосила Наталя Король, презентуючи сервіс суду на зібранні у міській раді.

Додала, що з метою емоційної підтримки постраждалих від домашнього насильства та забезпечення безпеки листування Вінницький апеляційний суд створив окрему електронну скриньку з символічною назвою turbotaprovas@vna.court.gov.ua, доступ до якої надано працівникові служби.

Крім керівниці апарату Вінницького апеляційного суду Наталі Король, у навчальній зустрічі взяли участь, зокрема, представники міської ради, центрів соціальних служб та безоплатної вторинної правової допомоги. Ініціювали ж її представники Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, аби посилити партнерство за проєктом «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» та ознайомитися зі здобутками Вінниці у вищезгаданій сфері.