Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Візит суддів із Каліфорнії демонструє готовність до співпраці та підтримку України в умовах воєнного стану – голова ХАС

04 жовтня 2023, 08:38

Хмельницький апеляційний суд 3 жовтня приймав делегацію суддів з Каліфорнії, штату США. Десять суддів судів різної юрисдикції, серед яких Окружний суд США Центрального округу штату Каліфорнія (федеральний суд І інстанції), Апеляційний суд Каліфорнії, перший район (12 округів центральної Каліфорнії), Вищі суди округів Лос-Анджелес, Сан-Луіс-Обіспо, Сан-Матео, Сан-Франциско, приїхали до України задля обміну досвідом впровадження інформаційних систем у процес судочинства, функціонування судів в умовах збройного конфлікту, порівняння суддівських практик.

«Ми сподіваємося ознайомитися сьогодні з найкращими практиками організації судових процесів в умовах воєнного стану. Ми готові співпрацювати з вами, представниками України, у будь-який зручний спосіб», – звернувся до українських колег суддя Вищого суду Лос-Анджелесу Майкл Лінфілд, котрий є спеціалістом у галузі дотримання прав людини в умовах збройних конфліктів.

Візит суддів з Каліфорнії демонструє підтримку України в умовах воєнного стану та готовність до співпраці широкої громадськості, включаючи експертні й наукові кола, уважає голова Хмельницького апеляційного суду Тетяна Спірідонова. Вона зауважила, що українські суди, безумовно, зазнали впливу війни й це внесло свої корективи у процес здійснення судочинства.

«Попри усі труднощі та умови воєнного стану Хмельницький апеляційний суд та місцеві загальні суди нашого регіону не припиняли свою роботу та функціонують у звичному режимі. У той же час у зв’язку з війною, зменшилась кількість звернень до суду. Сьогодні ця тенденція змінюється і надходження справ знову збільшується. Загалом кількість звернень наших громадян до судів  вказує на те, що судова система відіграє надзвичайно важливу роль у забезпеченні прав наших громадян на належний, справедливий захист їхніх інтересів у будь-якій судовій юрисдикції», – сказала голова апеляційного суду.

Досвід впровадження інформаційних систем у процес судочинства апеляційного суду презентувала заступник керівника апарату ХАС Наталія Гуменюк. Вона продемонструвала гостям як функціонують підсистеми «Електронний суд», «Відеоконференцзв’язок», як відбувається процес оцифрування документів, як знайти судове рішення у ЄДРСР  та отримати його за допомогою застосунку «Дія», ознайомила з роботою електронної системи розподілу справ.

Тетяна Спірідонова зауважила, що автоматизація діловодства, автоматичне визначення судді, колегії суддів у справі, синхронізація цих процесів з роботою вебсайтів, технічна фіксація судових засідань, обов’язкове оприлюднення судових рішень у реєстрі зробили судові процеси більш відкритими і передбачуваними для громадськості.

У ході фахового діалогу судді Хмельниччини та Каліфорнії обговорили особливості відправлення правосуддя в умовах воєнного стану, дотримання встановлених строків розгляду справ, суддівське навантаження (у штаті Каліфорнія з населенням 40 млн налічується близько 18000 суддів, в Україні – 4500 суддів), відмінності судової системи США та Європи.

Делегація суддів зі штату Каліфорнія висловила сподівання, що це лише перший з багатьох візитів до України й Хмельниччини, зокрема, й припустила готовність долучатися у консультативній чи дорадчій ролі в рамках розслідувань та судових розглядів воєнних злочинів рф проти України.  

Хмельницький апеляційний суд