Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПЗАГС ухвалив постанову про повернення у комунальну власність земельної ділянки площею майже 90 га

20 вересня 2023, 09:33

Північно-західний апеляційний господарський суд розглянув справу за позовом керівника Рівненської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Олександрійської сільської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору оренди земельної ділянки та водного об'єкту, повернення земельної ділянки та водного об'єкту, а також знесення самовільно побудованих будівель – бази сімейного відпочинку, споруджених на орендованій земельній ділянці в зоні прибережної захисної смуги та зоні обмеження у використанні магістрального газопроводу. Третя особа, яка не заявляла самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача – Рівненська районна державна адміністрація.

Апеляційний суд розглянув апеляційні скарги обох сторін – Товариства з обмеженою відповідальністю та заступника керівника Рівненської обласної прокуратури.

Сторони оскаржували рішення Господарського суду Рівненської області, яким позов був задоволений частково, а саме суд вирішив, зокрема:

– розірвати договір оренди земельної ділянки, укладений у 2012 році між Рівненською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю, загальною площею 89,3234 га, розташованої на території Заборольської сільської ради Рівненського району (Олександрійська об’єднана територіальна громада Рівненського району);

– розірвати договір оренди водного об’єкта, укладений у 2012 році між Рівненською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю, а саме в частині земельної ділянки площею 89,3234 га, переданої по договору оренди землі;

–  зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю повернути у комунальну власність Олександрійської сільської ради обумовлену земельну ділянку загальною площею 89,3234 га у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому одержано в оренду;

– зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю частково повернути у комунальну власність Олександрійської сільської ради водний об’єкт, а саме – площею водного дзеркала 81,55 га, переданого по договору оренди землі.

– зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю за власний рахунок знести об’єкти – 54 альтанки у с. Боянівка, Рівненського району Рівненської області.

– стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю на користь Рівненської обласної прокуратури суму судових витрат.

 

Північно-західний апеляційний господарський суд 18 вересня 2023 року ухвалив постанову, якою апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю залишив без задоволення, апеляційну скаргу заступника керівника Рівненської обласної прокуратури задовольнив частково, а саме ухвалив зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю за власний рахунок знести самовільно побудовані об’єкти нерухомого майна - "Їдальня літ. Г-1" та 54 альтанки у с. Боянівка, Рівненського району Рівненської області.

В решті рішення Північно-західний апеляційний господарський суд залишив без змін.

      

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду у випадках, строках та порядку встановлених статтями 286-291 Господарського процесуального кодексу України.

Північно-західний апеляційний господарський суд