Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява ВРП у зв’язку з повідомленням щодо призначення 222 «суддів» на тимчасово окупованих територіях

21 серпня 2023, 17:00

У зв’язку з  оприлюдненням у медіа інформації щодо указу президента рф № 607 про призначення 222 «суддів» на тимчасово окупованих територіях України, Вища рада правосуддя вважає за необхідне зазначити наступне.

Добровільне зайняття громадянами України посади в незаконних судових органах, створених на тимчасово окупованій території може мати ознаки колабораційної діяльності, яка карається відповідно до Кримінального кодексу України. 

«Судові рішення» таких «суддів» вважатимуться нікчемними.

Як вказано у повідомленні Центру Національного Спротиву, такий указ президента рф про призначення суддів може свідчити про створення силового апарату для проведення репресій проти місцевих мешканців на тимчасово окупованих територіях.

Наголошуємо, що звернення до псевдосудів свідчитиме про визнання незаконно створених російською федерацією на захопленій території нелегітимних органів влади та сприятиме їх окупаційній діяльності.

Україна –  суверенна, незалежна, правова держава. Її суверенітет поширюється на всю територію з визнаними на міжнародному рівні кордонами.

Суди в Україні утворені і функціонують відповідно до Конституції та законів виключно Держави Україна.

Вища рада правосуддя