Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочався навчальний курс “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”

20 червня 2023, 08:35

19 червня 2023 року стартував 4 набір міжінституційного навчального курсу «Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду», який проводиться Проєктом ЄС «Право-Justice» в межах Ініціативи «Модельні суди».

З вітальним словом до учасників курсу звернувся Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.

Він подякував представникам проєкту за підтримку та реалізацію цього курсу та висловив сподівання, що випускники вже найближчим часом долучаться до команди тренерів.

«Для ДСА дуже важливим є впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду. На жаль, в Україні на сьогодні багато потерпілих від воєнних злочинів, з’явилися нові вразливі категорії населення. Тому готовність судової системи допомогти вразливим відвідувачам суду є вкрай необхідною. Я знаю, що 104 тренери, які підготовані в рамках попередніх курсів вже діляться досвідом із своїми колегами. На мою думку, дуже важливим є те, що актуальність курсу не втрачається, а це означає, що для представників судової гілки влади впровадження кращих практик клієнтоорієнтованого суду для підтримки вразливих відвідувачів - є одним з пріоритетних напрямів», - зауважив очільник ДСА України. 

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, вітаючи учасників курсу, нагадав, що РСУ України з початку свого становлення намагалася розуміти та враховувати потреби вразливих груп населення, є однією із перших, хто опікувався цими питаннями у судовій владі та продовжує активно працювати у цьому напрямку. Так, ще в далекому 2014 році РСУ ухвалила рішення № 63 від 4 грудня щодо аналізу забезпечення доступності суду та судової процедури для інвалідів та інших категорій населення. А вже в лютому 2023 року за участі першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося засідання Ради безбар’єрності до роботи якої залучена і Рада суддів України.

«Ми всі розуміємо важливість вдосконалення та постійного підвищення кваліфікації наших співробітників, а підготовка спеціалістів, які мають змогу ефективно та чутливо реагувати на потреби вразливих груп населення, має величезне значення. Цей курс, організований проєктом ЄС «Право - Justice», демонструє нашу відданість вдосконаленню системи організації правосуддя, і він дає нам можливість підвищити рівень обслуговування вразливих категорій громадян. З урахуванням того, що справедливість та рівність - це фундаментальні принципи демократії, я впевнений, що ця робота робить великий внесок у створення більш справедливого та інклюзивного суспільства», - підкреслив очільник органу суддівського самоврядування.

Богдан Моніч висловив сподівання, що цей курс стане не лише платформою для набуття нових знань, але і джерелом натхнення для вдосконалення сервісів для вразливих категорій користувачів суду.

Метою навчального курсу є підготовка тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду.

Курс передбачає проведення 8 вебінарів двічі на тиждень. Програма розроблена для суддів, працівників апарату суду, прокурорів, представників Національної поліції України, системи безоплатної правової допомоги, а також представників неурядових громадських організацій.

 За інформацією Національної школи суддів України, в межах курсу передбачено висвітлення таких тем:

  • як надавати судові послуги вразливим користувачам суду в умовах воєнного стану? Наприклад, дітям, людям, які постраждали від воєнних злочинів, жертвам сексуального насилля, пов’язаного із збройним конфліктом, особам з інвалідністю та маломобільним групам населення;
  • які є міжнародні та регіональні стандарті захисту й підтримки потерпілих і свідків;
  • як зрозуміти потреби потерпілих та свідків;
  • якою має бути комунікація з вразливими особами;
  • як підтримати постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом.

Детальніше тут.

Також під час відкриття представленого курсу також відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та впровадження Служби волонтерів у Івано-Франківському міському суді Івано-Франківської області та Івано-Франківському апеляційному суді.