Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Попереду ретельна аналітична робота щодо наявних у ВРП дисциплінарних скарг

08 червня 2023, 14:52

Про це зазначив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

Григорій Усик зауважив, що Законом 2021 року було зупинено дисциплінарну функцію ВРП, але, на жаль, не передбачено перехідних положень. Таким чином майже два роки не діє механізм дисциплінарної відповідальності суддів за порушення. Це призвело до накопичення у Раді близько 10 тисяч дисциплінарних скарг.

На переконання Голови ВРП, недоброчесних і некомпетентних суддів можливо виявляти, в тому числі, шляхом дисциплінарних проваджень. Тому потреба у додатковій переатестації відсутня.

За його словами ініціатива розмежування дисциплінарної інспекції та основного складу Вищої ради правосуддя спрямована на зменшення суб’єктивного впливу членів ВРП на етапі попередніх перевірок проваджень суддів-порушників. Остаточне рішення ухвалює Рада, але підготовка аргументів — відповідальність незалежної дисциплінарної інспекції.

Він зазначив, що не було таких консультативних висновків щодо законопроєктів, де б в разі незгоди із положеннями документу чітко не висловлювалася позиція конституційного органу. Останній висновок ВРП надала до законопроєкту щодо служби дисциплінарних інспекторів.  

Григорій Усик зазначив, що суттєвих пропозицій до законопроєкту не очікується. Можливий варіант — інспекторів прирівняти до суддів Верховного Суду, передбачивши вимогу щодо мінімального стажу інспектора десять років.

«Апріорі не можна взяти юриста-початківця перевіряти дисциплінарну скаргу про притягнення до відповідальності досвідченого судді касаційної інстанції. Плюс, попри воєнний стан, усієї процедури відбору при формуванні інституту дисциплінарних інспекторів потрібно дотриматися. Якість — найголовніше. На це піде десь до трьох місяців, під час яких скарги розглядатиме ВРП за старою процедурою», – пояснив виданню Григорій Усик.

Він наголосив, що попереду на ВРП чекає ретельна аналітична робота щодо дисциплінарних скарг, які накопичилися. На думку Григорія Усика, при відборі доцільно оцінювати дисциплінарні скарги за строком. Таким чином можна одразу розглянути скарги, строки притягнення до відповідальності за якими можуть закінчитися, а таких достатньо ще з 2019 року.

Водночас він висловив переконання, що ВРП не є лише каральним органом. Перша головна функція ВРП — забезпечення незалежності судової влади, друга — формування доброчесного професійного суддівського корпусу. І лише потім — дисциплінарна функція.

Довідково зазначимо, що з 5 серпня 2021 року по 24 лютого 2023 року надійшло 5193 дисциплінарних скарг. У період 24 лютого 2023 року до 12 січня 2023 року, тобто до початку роботи ВРП – 2457. Кількість дисциплінарних скарг, які надійшли з 13 січня 2023 року по 5 червня 2023 року становить 2 383.

Вища рада правосуддя