Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У НШСУ триває підготовка навчальних заходів для суддів цивільної юрисдикції

26 травня 2023, 08:39

25 травня 2023 року у Національній школі суддів України проведено засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” під керівництвом головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Віри Гайдук. В обговоренні тематики навчальних заходів, що готуватимуться групою блоку “Цивільне судочинство” найближчим часом, традиційно взяли участь судді-розробники Катерина Котельва, Людмила Макаренко, Софія Данилів, Валентина Маліновська, Стелла Цибізова, Максим Ходаківський, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова та працівники відділу Олександр Сліпченко, Богдан Остудімов. До роботи групи долучився також суддя цивільної палати Харківського апеляційного суду Віктор Яцина.

Найбільшу увагу під час засідання присвячено питанням, пов’язаним із складнощами розгляду судами спорів про відшкодування шкоди, завданої російською агресією проти України.

Нагадаємо, що у березні минулого року розробниками блоку “Цивільне судочинство” було оперативно підготовлено та на початку квітня проведено низку семінарів-практикумів для суддів місцевих загальних судів з названої тематики. Проте за час, що минув, суттєвим чином змінилися загальні підходи до розгляду таких справ, позиції судів та правові висновки Верховного Суду з метою вирішення проблемних питань й застосування найбільш оптимальних процесуальних механізмів з метою гарантування та забезпечення ефективного захисту прав і законних інтересів осіб, постраждалих від російської агресії. До того ж, відбулися та відбуваються значні зміни на міжнародно-правовій арені, Україною здійснюються кроки до впровадження компенсаторних механізмів та забезпечення реального відшкодування завданої агресором шкоди.

Тож, з огляду на наведені чинники, учасники онлайн-засідання дійшли спільних висновків про недостатність лише актуалізації минулорічного курсу, оскільки порушена тематика вимагає викладу оновлених підходів до розгляду зазначеної категорії справ у світлі як національних, так і міжнародно-правових процесів, що відбуваються на подолання наслідків розв’язаної війни проти України. Тому доцільним є розроблення нового семінару-практикуму для суддів з вирішення справ про відшкодування шкоди, завданої російською агресією.

Крім того, учасниками обговорено проведення 23 травня 2023 року розширеного семінару-практикуму для суддів на тему: “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”, сприйняття слухачами практичної складової частини курсу.

Також розробниками презентовані напрацювання за окремим темами діяльності блоку “Цивільне судочинство”, визначено пріоритети подальшої роботи з огляду на значний обсяг завдань, заплановане наступне засідання групи на 7 червня 2023 року.

Національна школа суддів України