Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції

24 травня 2023, 11:05

23–24 травня 2023 року Національна школа суддів України спільно з  Проєктом USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”” (далі – Проєкт “ВзаємоДія”) проводять тренінг “Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції” для суддів місцевих загальних і апеляційних судів.

Перший день тренінгу відкрили вітальними промовами ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та керівник Департаменту розробки законодавства та розвитку політик Проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія” Роберт Сіверс.

Микола Оніщук подякував Проєкту за організаційну та методологічну підтримку тренінгу. Наголосив на актуальному періоді для суддів, яким потрібно буде швидко та якісно реагувати на виклики сучасності стосовно правильного застосування законодавства щодо викривачів корупції. Ректор також окреслив дві найголовніші цілі тренінгу: поглиблення знань суддів щодо особливостей правового і соціального статусу викривачів, захисту їх прав та інтересів, удосконалення навичок; створення тренерської команди із суддів-учасників тренінгу для подальшого каскадування отриманих знань й матеріалів під час підготовки інших суддів.

Роберт Сіверс привітав учасників і бенефіціарів тренінгу, згадав про проведений 3–4 листопада 2022 року Проєктом спільно з НШСУ очний тренінг для суддів, звернув увагу суддів на їх роль у комплексному тлумаченні та застосуванні законодавства про запобігання корупції, а також висловив побажання стосовно вироблення єдиної позиції в судах щодо розгляду справ за участю викривачів корупції. Крім того, він зазначив, що цей тренінг є складовою із трьох передбачених тренінгів для суддів, прокурорів і адвокатів.

Ігор Осика, керівник Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права в Україні (далі – ABA ROLI Ukraine), ознайомив учасників із загальною структурою тренінгу, відрекомендував доповідачів-розробників.

Василь Луцик, голова Національної соціальної сервісної служби України, звернув увагу суддів, що саме від суддівської спільноти залежить роль викривачів. Розповів про запуск на початку війни порталу з викривання активів щодо майна росіян за кордоном, що сприяло арешту активів.

Олена Карпова, експертка з антикорупційної політики та захисту викривачів Проєкту “ВзаємоДія”, на початку виступу продемонструвала відео з метою обговорення та вирішення завдань щодо з’ясування ознак викривача. Розкрила суть соціального статусу і роль викривача у демократичному суспільстві, відмінність від “стукачів”, “сексотів” та інших негативних асоціацій, а також розповіла про міжнародний досвід, історію виникнення інституту викривачів та розвиток гарантій їх захисту. Крім того, експертка спільно з Василем Луциком розкрили тему “Поняття і правовий статус викривача. Суддя як викривач”.

У ході презентації відбулася панельна дискусія між учасниками та доповідачами Василем Луциком та Оленою Карповою, до якої долучилися Ігорь Осика і Роберт Сіверс. Надалі дискусія продовжилася після роботи в малих групах при опрацюванні кейсів.

Віталій Касько, експерт із питань антикорупції та кримінального права Проєкту “ВзаємоДія”, адвокат, в онлайн-режимі розповів про систему державних органів, які відповідальні за отримання, перевірку та розгляд повідомлень від викривачів, роль та функції цих органів у забезпеченні захисту викривачів та їх прав, особливості розгляду справ щодо викривачів корупції у кримінальному провадженні, а також особливості розгляду справ за участю викривача у справах про адміністративні правопорушення та його захист на підставі Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Експерт з питань трудового права Проєкту “ВзаємоДія”, адвокат, доктор юридичних наук Максим Панченко розкрив теми: “Практика Європейського суду з прав людини щодо захисту викривачів”, “Особливості розгляду справ щодо захисту/поновлення прав викривача у адміністративному та цивільному судочинстві”.

Національну школу суддів України на тренінгу представляли також провідна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Катерина Слюсарева  та головний спеціаліст відділу підготовки суддів Іван Грек.

Довідково: Тренінг був розроблений експертами Проєкту ВзаємоДія, Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА та Національного агентства з питань запобігання корупції та адаптований під потреби суддівської освіти у співпраці із Національною школою суддів України.

Національна школа суддів України