Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик розповів про стратегію ВРП на сучасному етапі функціонування

22 травня 2023, 15:17

В рамках підготовки голів та заступників голів апеляційних судів, місцевих загальних, господарських, окружних адміністративних судів Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик провів лекцію на тему: «ВРП як ключовий конституційний орган судової влади. Стратегія на сучасному етапі».

Голова ВРП окреслив короткий історичний нарис, нагадав про правовий статус та повноваження Вищої ради правосуддя та зазначив, що Рада залишається на сторожі принципів, на які спирається судова система. Відданість цим принципам є запорукою її подальшого розвитку та становленню України як правової держави.

Зокрема, Григорій Усик звернув увагу слухачів на засадничі повноваження ВРП, такі як забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, формування професійного та доброчесного корпусу суддів, дисциплінарні питання, очищення судової влади, звільнення та відрядження суддів, участь у запровадженні Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Під час лекції Григорій Усик наголосив, що надання Вищій раді правосуддя права законодавчої ініціативи і права звертатися до Конституційного Суду України із конституційним поданням, сприяло б більш ефективній та швидкій реакції Ради як конституційного органу на процеси, що розвиваються в державі.

Як вказав Григорій Усик наразі Вища рада правосуддя бере участь у законотворчій роботі шляхом надання обов’язкових до розгляду консультативних висновків щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів, узагальнює пропозиції судів, органів та установ системи правосуддя стосовно законодавства щодо їх статусу та функціонування, судоустрою і статусу суддів.

Так, у 2021 році таких висновків було надано 16, у 2022 році – 3, а станом на 19 травня 2023 року Вищою радою правосуддя надано 12 консультативних висновків.

Голова ВРП також акцентував на першочергових завданнях Ради, серед яких відновлення розгляду дисциплінарних скарг.

Лектор підкреслив, що наразі нерозглянутими залишаються понад 9 000 дисциплінарних скарг. Зі свого боку ВРП 18 травня 2023 року надала консультативний висновок із пропозиціями та застереженнями на законопроєкт № 9261, розроблений для забезпечення відновлення розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів, а також забезпечення функціонування та початку роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Лекція відбулася згідно з Календарним планом підготовки суддів для підтримання кваліфікації на 2023 рік.

Презентація Голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика «ВРП як ключовий конституційний орган судової влади. Стратегія на сучасному етапі»

Вища рада правосуддя