Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проєкт ЄС “Право-Justice” спільно з партнерами запустили веб-платформу для судів “Модельні суди: Майданчик добрих практик”

19 травня 2023, 08:46

Проєкт ЄС “Право-Justice” спільно з Державною судовою адміністрацію України та Громадською організацією “Всеукраїнська асоціація працівників судів” запустили публічну веб-платформу “Модельні суди: Майданчик добрих практик”.

Цей інструмент дасть можливість судам поширювати власний досвід та імплементовані модельні рішення в таких сферах:
  • клієнтоорієнтованість суду;
  • судове адміністрування;
  • безпека суду;
  • робота з вразливими категоріями відвідувачів суду;
  • комунікація;
  • управління кадрами.

Презентація інструменту відбулась 17 травня під час круглого столу “Майданчик добрих практик судового адміністрування: розбудова онлайн-платформи” у межах реалізація III фази Ініціативи “Модельні суди”.

Відкриваючи захід, Албан Біосса, керівник сектору верховенства права та боротьби з корупцією Представництва ЄС в Україні, наголосив на продовженні підтримки судової системи України.

“Досвід роботи у сфері судового адміністрування, клієнтоорієнтованих практик, дуже важливий для інституційної розбудови судової системи. Розробка інтерактивної платформи, до якої мають доступ усі зацікавлені сторони, допоможе у застосуванні сучасних практик в судах України, що у свою чергу, сприятиме підвищенню довіри населення до судової системи”, - зазначив Албан Біосса.

Олена Кібенко, Суддя Верховного Суду, наголосила, що запуск онлайн платформи - це важливий крок для вдосконалення роботи судів України.

“Працюючи над стратегією розвитку Верховного Суду, нам було важко шукати матеріали, інформацію для налаштування ефективних процесів. Тому відкриття майданчика, де б були зібрані найкращі практики управління судами, значно спростить пошук та використання необхідного досвіду”, - сказала Олена Кібенко.

Олексій Сальніков, голова Державної судової адміністрації України подякував Проєкту ЄС “Право-Justice” та ГО “Всеукраїнська асоціація працівників судів” за підтримку ідеї у розробці Платформи.

“Створення веб-платформи “Модельні суди: Майданчик добрих практик” є дуже актуальним проектом, що відповідає прагненням судів та судової системи в цілому. Інструмент дасть можливість судам та органам системи правосуддя швидко обмінюватися досвідом та інформацією в режимі реального часу про кращі практики та впроваджені модельні рішення в різних сферах судового адміністрування”, - зазначив Олексій Сальніков.

У свою чергу, Олена Журавська, секретар Ради суддів України, відзначила важливість реалізації Ініціативи “Модельні суди” для розвитку українського судочинства, використовуючи кращі практики європейських країн.

“Впевнена, що онлайн-ресурс “Модельні суди: Майданчик добрих практик” допоможе судам України удосконалювати свою діяльність та підвищувати якість надання судових послуг”, - сказала Олена Журавська.

Віктор Мороз, т.в.о. Голови Служби судової охорони, відзначив, що Служба цікавиться використанням кращих практик у галузі судової безпеки та буде вивчати досвід колег, зібраний на онлайн Платформі.

Михайло Шумило, Начальник правового управління секретаріату Вищої ради правосуддя, зазначив, що онлайн платформа покликана стандартизувати послуги, які надаються в суді, та повинна стати місцем для дискусії.

“Суд - це не лише місце, де твориться правосуддя, а й надається низка послуг громадянам. Тому в суді має бути комфортно всім - суддям, працівникам апаратів судів, відвідувачам суду. Ініціатива “Модельні суди” та веб-платформа допоможуть стандартизувати і підняти рівень якості надання послуг у межах суду до європейських стандартів”, - наголосив Михайло Шумило.

Оксана Шамрай, Начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України, подякувала за ініціативи щодо покращення клієнтоорієнтованості судів, а також навчальні заходи, які допомагають підвищити рівень надання судових послуг.

“Дуже важливо, що виникла ідея акумулювати в одному місці всі кращі практики та напрацювання судів, досвід зарубіжних колег, адаптований до українських реалій”, - підкреслила Оксана Шамрай.

Анна Адамська-Галлант, Міжнародна головна експертка, керівниця компоненту Судова реформа Проєкту ЄС “Право-Justice” наголосила, що з 2018 року експерти Ініціативи “Модельні суди” працюють над уніфікацією стандартів обслуговування клієнтів та судового адміністрування за прикладом сучасних практик європейських країн.

“Ми раді, що за допомогою Ініціативи вдалося створити спільноту спільноту судів, які вже успішно впроваджують модельні рішення та кращі практики. Новий онлайн інструмент допоможе розвивати спільноту професіоналів, зацікавлених в ефективному розвиткові судового адміністрування, обміну практичним досвідом та новими ідеями”, - зазначила Анна Адамська-Галлант.

Наталя Король, Керівниця апарату Вінницького апеляційного суду, Голова ГО “Всеукраїнська асоціація працівників судів”, наголосила, що на сьогодні працівники судів багато чого знають та вміють.

“Залишається поділитися тими напрацюваннями та апробованими практиками, які заявили про себе не лише в Україні. Це хороша новина, що ми отримуємо інструмент, який допоможе зберегти інституційну пам’ять. Важливо, що ГО “ВАСП” буде відповідальним не лише за його наповнення, а я й розширення та покращення”, - сказала Наталя Король.

У обговоренні напрацювань у сфері судового управління взяли участь представники Програми USAID “Справедливість для всіх” юридична радниця Уляна Пашина, спеціаліст з моніторингу та оцінки Томас Вертелецький, менеджерка проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” Ірина Кушнір, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, а також керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко.

Представила Платформу “Модельні суди: Майданчик добрих практик” національна експертка Проєкту Світлана Майструк. “Це інформаційний та навчальний ресурс для всіх судів, враховуючи їх потреби. Веб-ресурс об’єднує напрацювання міжнародних проєктів, які були розроблені, щоб забезпечити більшу орієнтованість на користувачів послуг під час здійснення правосуддя в Україні”, - зазначила експертка.

За її словами, Платформа надасть можливість судам поділитися кращими практиками судового управління таких сферах судового адміністрування, як клієнтоорієнтованість, судове адміністрування, безпека суду, робота з вразливими категоріями відвідувачів суду, комунікація, управління кадрами. Для цього потрібно написати на електронну адресу: model.courts@pravojustice.eu.

Вимоги до публікацій розміщені на веб-платформи “Модельні суди: Майданчик добрих практик” за посиланням: https://bit.ly/3IiJUh5

Вебсайт Проєкту ЄС "Право-Justice"