Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання колегії Державної судової адміністрації України

22 березня 2012, 18:12

    22 березня 2012 року у приміщенні Верховного Суду України (Кловський палац) відбулося засідання колегії Державної судової адміністрації України.
    У роботі колегії взяли участь Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Леонід Фесенко, голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев, голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков, голова Ради суддів України Ярослав Романюк, заступник голови Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова, голова Ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, голови апеляційних і місцевих судів, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, представники Адміністрації Президента України та Міністерства фінансів України, начальники територіальних управлінь, керівники структурних підрозділів ДСА України, представники проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: справедливе правосуддя» та інших міжнародних організацій.
    Під час засідання обговорено підсумки роботи Державної  судової  адміністрації  України за 2011 рік, а також заслухано інформацію про виконання Державного бюджету України за  2011 рік та фінансового забезпечення судової системи у 2012 році. На колегії розглянуто питання навантаження на суддів, виплати заробітної плати суддям та працівникам апаратів судів,  проаналізовано капітальні видатки, означено перспективи на майбутнє в організаційному забезпеченні діяльності органів судової влади.
Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк урочисто привітав з Днем народження голову апеляційного суду Вінницької області Кучевського Петра Васильовича, а також вручив державні нагороди – почесне звання «Заслужений юрист України» начальнику ТУ ДСА в Хмельницькій області Приступі Івану Івановичу, начальнику ТУ ДСА в Чернігівській області Вовченку Володимиру Івановичу, а також  поінформував про присвоєння почесного звання «Заслужений будівельник України» заступникові начальника управління – начальнику відділу Державної судової адміністрації України Поліщук Тетяні Миколаївні.
У своїй доповіді Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк відзначив, що бюджетні запити судів в 2011-2012 роках задовольняються виділеними асигнуваннями приблизно на третину. Це вже стабільна тенденція протягом останніх років. При цьому, за його словами, на початок 2011 року обсяги асигнувань в розмірі 2527 млн. гривень були менші 2010 року на 88,9 млн. гривень, а протягом 2011 року вони були збільшені на 403,3 млн. гривень і досягли рівня 2930,3 млн. гривень.
Стосовно 2012 року, Голова ДСА України зауважив, що запровадження судового збору дозволило збільшити заплановані обсяги асигнувань судової системи на 1,1 млрд. гривень і довести їх до рівня 4 млрд. гривень. Проте, весь цей приріст практично направлений на збільшення оплати праці суддів, а інші проблемні питання, пов’язані з оплатою праці працівників апаратів судів, фінансуванням інших поточних та капітальних видатків поки що залишаються невирішеними. «З відповідними листами ДСА України вже звернулась до Президента України та Міністерства фінансів», - додав Руслан Кирилюк.
    Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Леонід Фесенко звернув увагу учасників колегії на низку проблем у судовій владі, зокрема, погане забезпечення приміщеннями судів загальної юрисдикції, надмірне навантаження на одного суддю, неприпустимість тривалого утримання під вартою осіб, стосовно яких не винесено вирок, а також, поділився інформацією про порядок відправлення правосуддя у Верховному Суді Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, де перебував з робочим візитом у складі делегації.
    Про скорочення у 2011 році кількості звернень громадян до суду на 5 відсотків  повідомив Голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков, а також наголосив на тому, що 75 відсотків надходжень судового збору забезпечують суди господарської юрисдикції.
    Голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев у своїй промові звернув увагу учасників колегії на збільшення у 2011 році кількості справ, що надійшли на розгляд до адміністративної юрисдикції, а це, в свою чергу, передбачає збільшення бюджетних асигнувань. За словами Ігоря Темкіжева, парламентські вибори у 2012 році призведуть до приросту кількості справ, що надійдуть до адміністративних судів.
    Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін подякував Державній судовій адміністрації України за підтримку, яку ДСА України надавала новоутвореному органу з кінця 2010 року. Також Ігор Самсін висвітлив питання навчання в Національній школі суддів України та можливості утворити філії НШСУ на базі санаторно-курортниих центрів «Феміда» і «Шкло».
За результатами колегії прийняті рішення: інформацію Голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка і начальника  управління планово-фінансової діяльності та соціального забезпечення ДСА України Зеновія Холоднюка взяти до відома; визначити пріоритетними напрямками роботи ДСА України у 2012 році поліпшення фінансового та матеріально-технічного стану забезпечення судів, впровадження новітніх технологій;  доручити ДСА України зосередити зусилля на вирішенні проблемних питань оплати праці працівників апаратів судів.