Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВССУ запроваджено двосторонній відеоконференцзв’язок під час судового засідання

22 березня 2012, 15:52

У Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі – ВССУ) у тестовому режимі запрацювала система двостороннього відеоконференцзв’язку. Це дозволить прискорити розгляд кримінальних справ та уникнути ускладнень, які виникають у зв’язку з доставкою у судові засідання осіб, що заявили про це клопотання.


Відповідно до ч. 1 ст. 391 Кримінально-процесуального кодексу України суд зобов’язаний забезпечити участь у касаційному розгляді справи всіх засуджених, які подали клопотання про це. Однак, при розгляді скарг за участю засуджених виникають труднощі, пов’язані з організацією їх конвоювання зі слідчих ізоляторів, охороною в суді, оплатою витрат за доставку засуджених до місця розгляду справи. Саме для вирішення цих проблем у двох залах судових засідань встановлено та протестовано систему двостороннього відеоконференцзв’язку – між ВССУ, Київським слідчим ізолятором та Апеляційним судом міста Києва.


Крім устаткування для безпосереднього ведення відеоконференцзв’язку, протоколювання судового засідання та подальшого архівування, придбано й обладнання для кімнати захисту свідка, де застосовується спеціальне програмне забезпечення, що змінює голос та спотворює зображення.


Така новація забезпечить підвищення рівня безпеки судової діяльності, значне скорочення часу розгляду справ, заощадження коштів на транспортування осіб, що утримуються під вартою. Крім того, не відволікатимуться для конвоювання і забезпечення охорони в суді працівники органів внутрішніх справ, зменшиться ймовірність втечі засуджених з-під варти. Водночас засуджені як і раніше матимуть змогу особисто викласти власну позицію щодо питань, які розглядає суд, та взяти безпосередньо участь у розгляді справи.