Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Eксперти Проєкту “Право-Justice” зустрілися з судами - учасниками Ініціативи “Модельні суди” для координації співпраці

10 травня 2023, 13:41

9 травня експерти Проєкту “Право-Justice” провели координаційну зустріч судами - учасниками Ініціативи “Модельні суди”, де обговорили план роботи та напрямки співпраці. Захід відбувся в межах реалізації третьої фази Ініціативи.

Відкриваючи зустріч, Анна Адамська-Галлант, Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice”, привітала нових учасників Ініціативи та презентувала концепцію нової фази Ініціативи.

“Ми раді вітати 13 нових судів - учасників Ініціативи “Модельні суди”, разом з якими наша спільнота зросла до 90 модельних судів. Це ще раз підтверджує важливість поширення не лише міжнародного, а й кращого українського досвіду у різних сферах судового менеджменту. А в кінці 2023 року ми традиційно нагородимо модельний суд року, а також відзначимо номінантів та переможців ряду номінацій, присвячених різним аспектам судового адміністрування”, - сказала Анна Адамська-Галлант.

За словами Головної міжнародної експертки з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice”, основними напрямками роботи третьої фази Ініціативи будуть клієнтоорієнтований підхід, організація роботи в судах, судова безпека, управління з “відчуттям команди” за такими принципами, як повага, інклюзивність та стійкість.

Важливими напрямками роботи також стануть розбудова спільноти судів, які поширюватимуть досвід імплементації модельних рішень та кращих практик, а також співпраця щодо удосконалення підзаконних нормативно-правових актів пов’язаних з основними організаційними, кадровими та матеріально-технічними засадами функціонування судів.

Світлана Майструк, національна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice”, розповіла детальніше про онлайн платформу “Модельні суди: Майданчик добрих практик” та закликала суди ділитися інформацією про власні кращі практики для публікації.

“Спільнота судів, які поширюватимуть досвід імплементації модельних рішень та кращих практик, використовуватимуть онлайн платформу як інформаційний та навчальний ресурс, який об’єднає напрацювання міжнародних проєктів, а також кращий досвід українських судів стосовно різних аспектів судового менеджменту“, - сказала Світлана Майструк.

Євгенія Бондаренко, національна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice”, презентувала плани щодо впровадження сервісів для вразливих користувачів судових послуг, розбудови Служби волонтерів у суді, враховуючи потреби судів в умовах воєнного стану.

Стратегічними цілями цього напрямку стануть поширення досвіду та кращих практик впровадження сервісів для вразливих користувачів суду серед максимальної кількості зацікавлених сторін з урахуванням викликів, що постали через збройну агресію, розширення менторської та тренерської спільноти, створення спільноти однодумців.

Досвідом реалізації модельних рішень поділилась Наталя Король, керівниця апарату апеляційного суду Вінницької області, Голова ГО “Всеукраїнська асоціація працівників судів”, а також розповіла про членів ГО, які є учасниками Ініціативи, готовими поширювати модельні рішення та кращі практики судового менеджменту.

Про плани Ініціативи розповів головний національний експерт компоненту з питань судової реформи Володимир Чабан.

“Найближчими місяцями планується серія тематичних конференцій у межах Ініціативи, навчальні курси щодо підготовки тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду, а також судової комунікації. Також продовжиться робота над оновленням посібника “Модельний суд”, розробка інструкцій (стандартних операційних процедур) та впровадження модельних рішень в судах”, - наголосив Володимир Чабан.

Новими учасниками Ініціативи “Модельні суди” стали:

  • Московський районний суд міста Харкова
  • Тлумацький районний суд Івано-Франківської області
  • Київський районний суд міста Одеси
  • Южноукраїнський міський суд Миколаївської області
  • Бориспільський міськрайонний суд Київської області
  • П'ятий апеляційний адміністративний суд
  • Заставнівський районний суд Чернівецької області
  • Одеський апеляційний суд
  • Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області
  • Господарський суд Сумської області
  • Дзержинський районний суд міста Харкова
  • Березнівський районний суд Рівненської області
  • Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області.

Вебсайт Проєкту "Право-Justice"