Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Суд роз'яснює»: Як отримати дублікат виконавчого документа?

28 квітня 2023, 14:48

Так сталося, що ви втратили виданий судом оригінал виконавчого документа: загубили при переїзді, його розмалювали діти, він загубився при пересилці, чи сталися інші причини, що унеможливлюють пред'явити виконавчий документ до виконання.

Не засмучуйтесь! Ви можете отримати його дублікат.

Дублікат – це документ, що видається замість втраченого оригіналу, тотожний за змістом та має силу первісного документа. 

Оригінал вважається втраченим, якщо його: загублено, вкрадено, знищено, істотно пошкоджено.

Згідно з підпунктом 17.4 пункту 1 розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред’явлення виконавчого документа до виконання. 

Отже, для отримання дубліката виконавчого документа вам необхідно звернутися з заявою до суду, який видавав оригінал.

Зразок заяви Ви  можете знайти на сайті суду в розділі Громадянам - Зразки позовних заяв та заяв про видачу судового наказу за посиланням https://bit.ly/3jHDm2l

Дублікат виконавчого документа видається замість втраченого оригіналу лише за наявності достатніх доказів того, що виконавчий документ дійсно втрачено.  Відсутність доказів на підтвердження втрати оригіналу виконавчого листа є підставою для відмови в задоволенні заяви. Тобто, факт втрати виконавчого документа має бути підтверджений відповідними документами, які необхідно долучити до заяви.

Наголошуємо, що із заявою про видачу дубліката виконавчого документа можна звернутися лише в межах строків пред’явлення його до виконання.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Тобто, якщо ж ви все-таки пропустили цей строк, то необхідно одночасно із заявою про видачу дубліката подавати заяву про поновлення строку для його пред’явлення.

Варто зазначити, що за подання заяви про видачу дубліката виконавчого документа вам необхідно сплатити судовий збір у розмірі 80,52 грн, та не забудьте приєднати квитанцію до заяви.

Готовий пакет документів необхідно подати до канцелярії суду (якщо це Зарічний районний суд м. Суми, то каб. 301) або направити online через електронний кабінет в підсистемі "Електронний суд" https://id.court.gov.ua/

Якщо у Вас залишились питання, то можете скористатися юридичною консультацією. Представник центру безоплатної правової допомоги перебуває в Зарічному районному суді м. Суми кожної п’ятниці з 13-00 год до 15-00 год на 2 поверсі в кабінеті архіву суду та надасть роз’яснення на Ваші питання, якщо Ви маєте право на отримання безоплатної допомоги.

Зарічний районний суд м. Суми