Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до процесуальних кодексів мають відповідати європейським стандартам – голова КГС ВС Лариса Рогач

21 квітня 2023, 14:45

Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач взяла участь у засіданні керівного комітету проєкту ЄС «Право-Justice», яке відбулося 20 квітня 2023 року. Під час засідання було презентовано прогрес роботи проєкту та акцентовано на його основних компонентах, серед яких – координація секторальної політики, публічне обвинувачення, відповідальність за жорстокі злочини; судова реформа; підвищення рівня самоврядування та доступу до юридичних професій; електронне правосуддя, цифровізація української юстиції.

Лариса Рогач наголосила на тісній співпраці Верховного Суду з проєктом ЄС «Право-Justice». Це співробітництво триває не один рік, а з часу повномасштабного вторгнення росії в Україну лише поглибилося, стало своєчасною відповіддю на чималу кількість актуальних викликів судової системи.

Голова КГС ВС пригадала, як уранці 24 лютого 2022 року, коли Україна прокинулася від ракетних вибухів, авіаударів, роботи ворожої артилерії та активного наступу російського війська, до Верховного Суду прийшли учасники справи в очікуванні свого судового засідання, адже найголовнішим для них було встановлення справедливості. «Уже тоді стало зрозуміло, що єдиним виходом для судової системи України має бути адаптація до нової реальності, належне виконання своїх обов’язків з урахуванням безпекових ризиків, ухвалення законних і справедливих рішень відповідно до європейських стандартів щодо доступу до правосуддя настільки швидко, наскільки це можливо в умовах воєнного часу», – сказала Лариса Рогач. Практично всі подальші кроки судової влади та ініційовані до законодавства зміни були зумовлені саме цим.

Війна активізувала діяльність України на міжнародному рівні. Не лише для того, щоб виразити вдячність цивілізованому і демократичному світові за підтримку в ці темні часи, а й для того, щоб запозичити інструменти, які допоможуть їх пережити. Одним зі знакових візитів, як зазначила Лариса Рогач, був візит до Естонії, організований за підтримки проєкту ЄС «Право-Justice». Українські судді отримали можливість ознайомитися, зокрема, з роботою електронного суду та дистанційного правосуддя. «Розширення інституту дистанційного розгляду справ в України є необхідним кроком для безперервності правосуддя та убезпечення всіх учасників справи, суддів, апарату суду», – переконана спікерка.

Розповідаючи про комунікацію із законодавчою владою, голова КГС ВС зауважила, що своєчасне внесення змін у процесуальні кодекси вкрай важливе, але не менш важливим є постійний моніторинг цих змін на предмет їх відповідності європейським стандартам. «Через війну багато людей змінили своє місцеперебування, багато підприємців перенесли свій бізнес на безпечніші території, але це не означає, що хтось із них втратив інтерес до своєї судової справи. Тому сьогодні актуальним є питання забезпечення повідомлення таких сторін про розгляд їхньої справи, забезпечення їхньої участі в судовому засіданні. Це ті виклики, які потребують нагального реагування, і я вдячна всім, хто допомагає їх вирішувати», – сказала Лариса Рогач.

Окрім питань, релевантних для воєнного часу, спікерка закликала не забувати й про стратегічну мету з реформування судової влади, що є одним із необхідних кроків для набуття Україною повноправного членства в ЄС. А після Перемоги України над агресором нагальним питанням стане відбудова країни, відновлення ділової активності господарюючих суб’єктів та створення привабливого інвестиційного клімату. Розвиток економічної складової передбачатиме створення нових робочих місць і потребуватиме інтелектуального потенціалу для повоєнної відбудови України. Іншими актуальними викликами є вдосконалення законодавства в економічній сфері, урегулювання питань інвестиційної діяльності та запуск роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Фото надані організатором заходу.

Верховний Суд