Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП надала згоду на утримання під вартою судді у відставці Володимира Бабенка

04 квітня 2023, 08:08

Вища рада правосуддя задовольнила подання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та надала згоду на утримання судді у відставці Володимира Бабенка під вартою.

У червні 2022 року судді у відставці Бабенку В.М., який у 2019 році був звільнений з посади судді Апеляційного суду Черкаської області у зв’язку із заявою про відставку, вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 15, частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України. Бабенко В.М. підозрюється у закінченому замаху на розтрату чужого майна шляхом зловживання ним як службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах. Бабенко В.М. оголошений в національний та міжнародний розшук.

В поданні вказано, що під час досудового слідства встановлено обставини, які дають достатні підстави вважати, що суддя у відставці Бабенко В.М. може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, оскільки неодноразово виїжджав за межі території України, тривалий час перебуває за кордоном; незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Вища рада правосуддя вважає, що мотиви, наведені у поданні, є обґрунтованими, підтверджуються наданими Раді матеріалами, які містять конкретні факти і докази, що можуть свідчити про вчинення суддею суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України. Подання відповідає вимогам закону, містить обґрунтування необхідності застосування до судді такого запобіжного заходу, як утримання під вартою.

Враховуючи наведене, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для задоволення подання про надання згоди на утримання під вартою судді у відставці Бабенка В.М.

Розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу, зокрема у вигляді тримання під вартою, здійснюється слідчим суддею, судом.

Вища рада правосуддя