Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС виступив співорганізатором IV Всеукраїнських судових дебатів імені Ю. Панейка

03 квітня 2023, 12:05

30 березня 2023 року у стінах ЛНУ ім. І. Франка відбулися ІV Всеукраїнські судові дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка. Традиційно, Восьмий ААС виступив одним із співорганізаторів дебатів, спільно з кафедрою адміністративного та фінансового права Юридичного факультету ЛНУ ім. І.Франка, Європейською асоціацією студентів права ELSA Ukraine та ELSA Lviv.

Всеукраїнські судові дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка є просвітницьким заходом, спрямованим на заохочення студентів-правників до вивчення адміністративного та податкового права, адміністративного судочинства через моделювання судових засідань за заздалегідь сформульованими фабулами.

У цьогорічних судових дебатах, незважаючи на запровадження на всій території України правового режиму воєнного стану, взяли участь студенти шести вищих навчальних закладів України – Ужгородського національного університету, Західноукраїнського національного університету (місто Тернопіль), Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (місто Харків), Київського університету імені Бориса Грінченка, Національного університету «Львівська політехніка» та Львівського національного університету імені Івана Франка.

Судді Восьмого апеляційного адміністративного суду Надія Бруновська, Оксана Гінда, Надія Ільчишин, Лариса Іщук та Андрій Курилець виступили у ролі суддів під час усних раундів, з яких складалися дебати. Цьогоріч на дебати було обрано наступні кейси: особливості перетину державного кордону в умовах воєнного стану; надання дитині статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; процедура видачі спеціальних дозволів на користування надрами. Команди за заздалегідь підготовленими фабулами виступали із відповідними правовими позиціями та аргументували свою точку зору перед колегією суддів, як безпосередні учасники процесу – позивач чи відповідач.

Переможцями ІV Всеукраїнських судових дебатів з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка стала команда студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – Dominus Litis. Друге місце здобула команда студентів із Національного університету «Львівська політехніка» – Привиди Будинку Правосуддя, а третє місце – команда студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – JUS COGENS.

У номінації «Найкращий оратор» судді віддали перемогу студенту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – Ярославу Морозову, з команди Dominus Litis.

На завершення, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха привітав учасників та переможців дебатів зазначивши, що інтерес учасників судових дебатів до проблем адміністративного права, адміністративного судочинства, та й в цілому до питань захисту прав фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин свідчить про те, що ця наука та цей вид судочинства мають велике майбутнє.

Довідково: Юрій Лукич Панейко (3 квітня 1886 року – 18 серпня 1973 року) – український правник, доктор юридичних наук, адміністративіст. Професор Українського вільного університету в Мюнхені (1948 – 1973 роки), в якому двічі обирався ректором у 1948 та 1961 роках. Яскравий представник державної теорії місцевого самоврядування, багато уваги надавав ґенезі інституту місцевого самоврядування, розкриттю його сутності та змісту, співвідношенню з явищем державного управління.

Восьмий апеляційний адміністративний суд