Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важливо забезпечувати баланс між свободою слова та вимогами закону щодо обмежень поширення інформації

29 березня 2023, 09:08

Через повномасштабне вторгнення російських загарбників в Україну загострилося, зокрема, питання щодо інформаційної безпеки та протидії дезінформації. У зв’язку з цим є потреба в більш чіткому законодавчому регулюванні питання, яке стосується відповідальності за поширення забороненої інформації, а також у забезпеченні сталої судової практики у цій сфері.

Про це розповів голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко під час круглого столу.

Доповідач нагадав, що у 2014 році, з початком збройної агресії рф, розд. І «Злочини проти основ національної безпеки України» Особливої частини КК України було доповнено статтею про перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (ст. 114-1).

Після повномасштабного російського вторгнення виникла необхідність у жорсткішому реагуванні на небезпечні виклики, і законодавець оперативно доповнив КК України відповідними статтями, які передбачають відповідальність, зокрема, за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану (ст. 114-2), колабораційну діяльність (ст. 111-1) та ін.

Голова ККС ВС нагадав, що ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Європейська конвенція з прав людини) гарантує кожному право на свободу вираження поглядів. Водночас здійснення цих свобод може підлягати певному обмеженню, в тому числі і в інтересах правосуддя. Важливо забезпечувати баланс між свободою слова та дотриманням вимог закону щодо певних обмежень, між відкритістю та дотриманням принципу «не нашкодь».

Так, однією із засад кримінального провадження є гласність і відкритість судового процесу. Кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито. Суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини тільки в передбачених КПК України випадках.

Сьогодні перед суддями, які розглядають кримінальні провадження щодо ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, військових та воєнних злочинів, часто постає питання, як виписати вирок так, щоб, з одного боку, ухвалити обґрунтоване, мотивоване, законне та справедливе судове рішення, а з другого – забезпечити прозорість та доступність до правосуддя.

Учасники заходу також обговорили пропозиції щодо внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України стосовно вдосконалення відповідальності за поширення забороненої інформації.

Круглий стіл «Вдосконалення відповідальності за поширення забороненої інформації» організувала ГО «Платформа прав людини».

Верховний Суд