Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП припинила відставку судді Тетяни Шиповалової у зв’язку з набуттям нею громадянства іншої держави

22 березня 2023, 16:30

Вища рада правосуддя припинила відставку судді Тетяни Шиповалової у зв’язку з набуттям нею громадянства російської федерації.

Таке рішення прийнято за результатом розгляду відповідного звернення управління Служби безпеки України в Херсонській області, у якому зазначено, що в рамках контррозвідувального захисту органів державної влади та місцевого самоврядування від розвідувальних спрямувань, інших протиправних посягань з боку іноземних спецслужб, насамперед російської федерації, закордонних урядових та недержавних організацій, отримано інформацію щодо порушення вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддею у відставці, громадянкою України Шиповаловою Т.Д.

У ході розслідування встановлено факт отримання Тетяною Шиповаловою громадянства російської федерації та паспорта громадянина рф, що є підставою для припинення її відставки (п. 3 ч. 1 ст. 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

З наданої СБУ інформації вбачається, що суддя Горностаївського районного суду Херсонської області Тетяна Шиповалова у відставці, з метою призначення їй щомісячного довічного грошового утримання у 2018 році на підставі законодавства російської федерації зверталась до так званого залізничного районного суду міста Сімферополя з позовною заявою до незаконно утворених рф на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим органів влади про визнання незаконним рішення про відмову у призначенні їй щомісячного грошового утримання.

Отже своїми діями Тетяна Шиповалова підтвердила, що визнає незаконно створені російською федерацією органи та сприяє окупаційній діяльності нелегітимної влади на вказаній тимчасово окупованій території.

Пенсійний фонд України повідомив, що за даними архівної електронної пенсійної справи виплата щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці Тетяні Шиповаловій припинена у 2016 році у зв’язку з «вибуттям в інший район України по запиту». На даний час така виплата не проводиться.

Згідно із частиною другою статті 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» припинення відставки судді є підставою для припинення виплати щомісячного довічного грошового утримання.

Вища рада правосуддя