Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС зобов’язав Хозхімсервіс та Віртум Строй сплатити штраф на загальну суму понад 50 млн грн за антиконкурентні узгоджені дії

14 березня 2023, 15:47

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення Антимонопольного комітету України та зобов’язав ТОВ «Хозхімсервіс» і ТОВ «Віртум Строй» сплатити штраф на загальну суму  50 297 292 грн за антиконкурентні узгоджені дії.

Вказаний штраф було накладено Антимонопольним комітетом України за змову на торгах ТОВ «Хозхімсервіс» і ТОВ «Віртум Строй». Компанії взяли участь у двох тендерах щодо реконструкції двох Білогорівських магістральних водоводів і будівництва бурового майданчика.

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України встановила, що ТОВ «Хозхімсервіс» та ТОВ «Віртум Строй» узгодили між собою умови участі у торгах. Через узгоджені дії товариств усунуто конкуренцію та змагальність між учасниками торгів, що порушило права замовника.

2 вересня 2021 року тимчасова адміністративна колегія АМК України визнала компанії «ТОВ «Хозхімсервіс» і ТОВ «Віртум Строй» винними у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді спотворення результатів торгів. За це компанії було оштрафовано на загальну суму 50 297 292 грн.

ТОВ «Хозхімсервіс» звернулося з позовом до АМК України в Господарський суд міста Києва про скасування зазначеного рішення. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову повністю.

Компанії «Хозхімсервіс» і «Віртум Строй», не погодившись із судовим рішенням, звернулися до Північного апеляційного господарського суду із апеляційними скаргами.

За результатами перегляду справи в апеляційному порядку колегія суддів Північного апеляційного господарського суду дійшла висновку про порушення вказаними компаніями законодавства про захист економічної конкуренції, а тому відмовила у задоволенні апеляційних скарг та залишила рішення Господарського суду міста Києва без змін.

Північний апеляційний господарський суд