Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Знайшли коштовну річ – не привласнюйте собі, щоб не нести кримінальної відповідальності

13 березня 2023, 10:47

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області ухвалив вирок стосовно громадянина, якого обвинувачено у крадіжці, вчиненій в умовах воєнного стану (частина 4 статті 185 КК України).

За матеріалами справи, мешканець смт Гришківців поблизу одного з ринків Бердичева знайшов на землі мобільний телефон та забрав його собі. Жодних дій, спрямованих на пошук власника вказаного гаджета чи повернення його власнику, чоловік не вчинив, викраденим майном розпорядився на власний розсуд. Шкода, завдана власниці телефона, склала понад 5,5 тис. грн.

У підготовчому засіданні суд розглянув угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим, перевірив її на відповідність вимогам закону та преконався, що обвинувачений розуміє зміст, наслідки та обов'язки, які на нього покладаються відповідно до умов угоди.

Своїм вироком суд затвердив угоду про визнання винуватості, визнав чоловіка винним та призначив узгоджене сторонами покарання – 5 років позбавлення волі з  іспитовим строком 1 рік.  При постановленні вироку суд врахував щире каяття обвинуваченого, його активне сприяння розкриттю злочину, відшкодування завданого збитку потерпілій, відсутність обтяжувальних обставин.

На вирок протягом 30-ти днів може бути подана апеляція.

 

Що робити, якщо ви знайшли чужу річ?

Знахідка – це майно, втрачене власником без його волі і знайдене іншою особою. Відповідно до чинного законодавства України, особа, яка знайшла загублену річ, не стає її власником. Згідно статті 337 Цивільного кодексу України, ви зобов’язані негайно повідомити про знахідку  особу, яка її загубила (або власника речі), і повернути майно цій особі.

Якщо ви не знаєте, де перебуває особа, котра втратила річ (особливо якщо це документи), вам варто заявити про знахідку до Націполіції, зателефонувавши на спецлінію 102 чи звернутись до найближчого екіпажу поліції або органу місцевого самоврядування. Це відповідатиме  вимогам законодавства.

Якщо ж ви залишите річ собі і не намагатиметесь розшукати власника, ваші дії підпадають під дію статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка) та тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

 

Більше інформації про те, що робити із знахідкою, на веб-сайті Міністерства юстиції України за посиланням: https://bit.ly/4030Q1u 

 

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області