Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

USAID допомагає українським судам відновлювати роботу під час війни

09 березня 2023, 09:58

Наприкінці лютого 2023 року в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливість для всіх" Іванківський, Бородянський, Макарівський, Києво-Святошинський районні суди та Ірпінський міський суд Київської області отримали комп’ютерне обладнання і програмне забезпечення задля відновлення своєї роботи і забезпечення належного доступу громадян до правосуддя. Іванківський, Бородянський, Макарівський районні суди та Ірпінський міський суд розташовані на території, що була окупована військами російської федерації, і зазнали значних пошкоджень і руйнувань.

Олександр Піскун – керівник програм розвитку демократії і врядування USAID в Україні

- Державна судова адміністрація України – один із наших ключових партнерів, і ми відгукнулись на проблему нестачі комп’ютерного обладнання в судах Київської області, які постраждали внаслідок російської окупації. До широкомасштабної війни ми працювали над іншим. Ми займалися навчанням суддів, сприяли здійсненню судової реформи, відновленню роботи Вищої ради правосуддя. Наближається до завершення конкурсний відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, що дасть можливість відновити добір суддів у суди. Але сьогодні багато судів пошкоджені і розграбовані російськими окупантами-мародерами, тому USAID, на прохання ДСА України, допомагає вирішити цю проблему. Сподіваюсь, що обладнання, яке ми передали судам, сприятиме їхній безперебійній роботі, а судді зможуть відновити справедливість для всіх. Наша програма називається "Справедливість для всіх", тому ми сподіваємося, що це обладнання буде працювати для людей.

Олексій Сальніков – Голова Державної судової адміністрації України

- Останній раз у Києво-Святошинському судді я був 24 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України. Сьогодні дуже символічно, що в останній день лютого ми маємо такі приємні подарунки від наших партнерів Програми USAID "Справедливість для всіх". Ми дійсно дуже вдячні за цю підтримку. Ми бачимо і знаємо, які руйнування мали суди Київської області. Тому це обладнання, вартістю 11,4 мільйона гривень, для нас є дуже важливим.

Надання матеріально-технічної допомоги судам Київської області, які перебували в окупації і були розграбовані, а Бородянський – вщент знищений, в рамках Програми USAID "Справедливість для всіх", є початком масштабного проєкту із забезпечення технічними ресурсами судів, які відновлюватимуть правосуддя на деокупованих територіях України.

Сергій Сученко – юридичний радник Програми USAID "Справедливість для всіх"

- В умовах повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією проти України, доступ громадян до правосуддя залишається вкрай актуальним питанням і має велике значення для задоволення потреб громадян в умовах воєнного стану. Саме тому Програма USAID "Справедливість для всіх", спільно з Державною судовою адміністрацією України, докладає зусиль, щоб забезпечити можливість працювати суддям та працівникам апарату суду, зокрема на територіях, які були окуповані російською федерацією, а потім звільненні нашими Збройними Силами. Сьогодні ми надаємо сучасне обладнання судам Київської області, щоб робота суддів і працівників апарату була більш ефективною, а громадяни України отримували необхідні послуги з доступу до правосуддя.

Цінність і вагомість такої підтримки американського народу надзвичайно важлива, адже в умовах війни Україна не має вільних коштів на технічну модернізацію здійснення судочинства, тому будь-яка технічна допомога судовій системі стає запорукою забезпечення безперервності правосуддя.

Ярослав Головачов – голова Київського апеляційного суду

- Дуже важливо, що у цей непростий час наші партнери сьогодні поруч з нами. Дуже важливо, що допомогу в першу чергу отримали ті суди, які минулого року навесні перебували на окупованій території. Як тільки наші військові звільнили окуповані населенні пункти, ці суди відразу відновили роботу. Сьогодні наші партнери відвідали один з найбільших судів Київської області, який має найбільше навантаження. Це – показово. І я дякую за те, що наші міжнародні партнери, Програма USAID "Справедливість для всіх", в цей непростий час поруч із нами.

Загалом війська країни-агресора з початку війни повністю зруйнували в Україні 12 приміщень судів загальною площею понад 22 тисяч квадратних метрів. Всі інші суди, які поки що знаходяться на окупованих територіях – розграбовані, і після деокупації їхню роботу доведеться відновлювати з нуля.

Сергій Демченко – народний депутат України, член Комітету Верховної Ради (ВР) з питань правової політики

- Сьогодні найбільш доречним буде вислів, що друзі пізнаються у біді. Під час найважчого періоду для країни – під час війни – USAID поряд з нами і вони не тільки не збавляють обертів допомоги, а й збільшують її, пропонують все більше та більше. Розуміючи, що це важливо для нашої країни, що правосуддя – це ознака державності, і воно має бути безперервним та здійснюватися у будь-якому куточку нашої країни.

Також Сергій Демченко зазначив, що стосовно саме цих питань у ВР зареєстрований новий законопроєкт № 9047, який після прийняття буде передбачати можливість отримання гуманітарної і благодійної допомоги органами та установами системи правосуддя і під час воєнного стану, і під час надзвичайного стану, і протягом наступних кількох років, зараз пропонується три роки, після закінчення війни. На його думку, це буде важливою підтримкою для судової влади в умовах гострого фінансового дефіциту.

Державна судова адміністрація України