Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 27 лютого – 3 березня 2023 року

06 березня 2023, 09:12
 
27 лютого 2023 року у ВРП обговорили звіт про деякі аспекти ролі рад правосуддя у дисциплінарних провадженнях щодо суддів та дотримання прав на справедливий суд, підготовлений в межах проєкту «Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ) в Україні». Проєкт реалізується Відділом програм співробітництва Ради Європи.
 
Голова ВРП Григорій Усик підкреслив важливість послідовної багаторічної підтримки Ради Європи у впровадженні кращих європейських стандартів в українську судову систему.
 
Презентуючи звіт, міжнародна експертка Ради Європи Лорена Бахмаєр зазначила, що для його виконання дослідила практику в таких європейських державах як Італія, Іспанія, Португалія та Словенія, оскільки в цих країнах працюють ради правосуддя як орган суддівського врядування, і вони уповноважені здійснювати дисциплінарні провадження щодо суддів. Дослідження має на меті представити різні моделі, рішення та правові бази щодо дисциплінарної відповідальності суддів і ролі рад правосуддя в цьому процесі.

ВРП звільнила 12 суддів за загальними обставинами

28 лютого 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Глуханчука Олега Васильовича — з посади судді Одеського окружного адміністративного суду;
  • Пашкіну Світлану Анатоліївну — з посади судді Північного апеляційного господарського суду;
  • Габрієля Віктора Олександровича — з посади судді Київського апеляційного суду;
  • Семиженка Геннадія Володимировича — з посади судді Херсонського апеляційного суду;
  • Гуменюка Василя Івановича — з посади судді Верховного Суду України.

Також ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням Севастьяненко Катерину Олександрівну з посади судді Харківського окружного адміністративного суду.

2 березня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку шістьох суддів.

Дмитра Лук’янова обрано заступником голови ВРП

28 лютого 2023 року члена ВРП Дмитра Лук’янова обрано заступником голови Ради. На посаду члена ВРП Дмитро Лук’янов був обраний з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ 19 серпня 2022 року.

Всеукраїнська конференція прокурорів обрала двох членів Вищої ради правосуддя

28 лютого 2023 року рішенням всеукраїнської конференції прокурорів членами ВРП строком на чотири роки обрано Олексія Мельника та Олега Кандзюбу.

Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до Мар’їнського районного суду Донецької області

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до Мар’їнського районного суду Донецької області, повинні до 10 березня 2023 року подати до ВРП необхідні документи. Перелік документів тут.

ВРП підтримала законопроєкт про здійснення судочинства під час дії воєнного чи надзвичайного стану із зауваженнями

ВРП затвердила консультативний висновок щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо здійснення судочинства під час дії воєнного чи надзвичайного стану та врегулювання спорів за участі судді» (№ 8358).

У висновку зазначено, що зміни, запропоновані законопроєктом, є необхідними для реалізації державою в умовах воєнного або надзвичайного стану свого обов’язку щодо забезпечення кожному права на судовий захист, вони нівелюватимуть ризики тривалого розгляду судових справ та забезпечать своєчасне вирішення судом спорів. Водночас вказується, що деякі положення законопроєкту потребують доопрацювання з урахуванням висловлених у висновку зауважень та застережень. Зокрема, пропозиції ВРП стосувалися змін, якими передбачено розгляд справи по суті поза межами строків, визначених процесуальними кодексами; щодо підстав, порядку, строку проведення процедури врегулювання спору за участю судді та припинення такої процедури; стосовно фіксування судового засідання письмово у протоколі або іншими технічними засобами, які дають змогу фіксувати звук чи відео; закриття інформації про дату, час і місце підготовчого засідання на інформаційному порталі судової влади та у ЄДРСР.

ВРП відтермінувала початок відновлення роботи судів Херсонської області через наявність безпекових загроз

Зважаючи на продовження існування об’єктивних обставин щодо наявності безпекових загроз та через відсутність можливості відновлення територіальної підсудності судових справ Херсонського апеляційного суду, Білозерського, Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів Херсонської області з 1 березня 2023 року, ВРП вирішила відтермінувати до 1 квітня 2023 року строк відновлення територіальної підсудності судових справ цих судів та зміни територіальної підсудності судових справ судів Херсонської області.

Одеський апеляційний суд, Київський, Малиновський, Приморський, Суворовський районні суди міста Одеси, Біляївський, Комінтернівський районні суди Одеської області, Теплодарський міський суд Одеської області продовжать розгляд переданих вказаними судами справ до 31 березня 2023 року включно.

ВРП відреагувала на повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва про втручання у її професійну діяльність

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Олена Мєлєшак повідомила ВРП, що під час розгляду кримінального провадження обвинувачений висловлював на її адресу погрози вбивством.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ч. 1 ст. 377 КК України за фактами, викладеними в повідомленні судді Шевченківського районного суду міста Києва.

Набрання чинності змінами до положення про ЄСІТС відтерміновано

ВРП прийняла рішення відтермінувати набрання чинності нормами розділу IV Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Розпочалася процедура відрядження суддів до трьох судів

Відповідно до рішення ВРП від 28 лютого 2023 року оголошено про початок процедури відрядження, а саме до Котелевського районного суду Полтавської області — 1 судді. Судді, які виявили бажання бути відрядженими до цього суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи. Перелік таких документів тут.

Відповідно до рішень ВРП від 2 березня 2023 року оголошено про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до Новозаводського районного суду міста Чернігова — 1 судді; Арцизького районного суду Одеської області — 1 суддіСудді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи. Перелік таких документів тут.

Незалежне справедливе правосуддя — спільна мета органів судової системи та громадськості

3 березня 2023 року за ініціативи ГО “Фундація DEJURE” відбулася зустріч членів ВРП з представниками суддівського самоврядування та громадськості. Обговорювали найбільш актуальні питання роботи ВРП та органів правосуддя.

Мета зустрічі — започаткувати конструктивний діалог, налагодити комунікацію та окреслити можливі напрями співпраці задля досягнення спільних цілей — забезпечення незалежності судової влади, підвищення її авторитету.

"Юридична практика"