Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмеження волі та арешт: суд призначив покарання двом чернівчанам за систематичні погрози та залякування батьків

27 лютого 2023, 08:11

Двоє літніх мешканців Садгірського району м. Чернівців неодноразово викликали поліцію з приводу психологічного насильства, яке відносно них протягом тривалого часу чинили дорослі сини. І в обох випадках їхні кривдники притягалися до адміністративної відповідальності. Однак неодноразово сплачуючи штрафи, вони знову продовжували висловлювати у бік своїх батьків погрози, нецензурно лаятися, залякувати і вчиняти інші дії, які завдавали страждань та впливали на психологічний стан потерпілих. Тому за вчинення домашнього насильства, вони були притягнуті до кримінальної відповідальності (стаття 126-1 Кримінального кодексу України).

За результатом розгляду матеріалів кримінальних проваджень Садгірський районний суд м. Чернівців визнав обвинувачених, винними та ухвалив відносно них вироки.

Одному із притягнутих до відповідальності – Ш. суд призначив покарання у вигляді 1 року обмеження волі. Приєднавши невідбуту частину покарання за іншим вироком, ухваленим раніше за вчинення крадіжки, суд остаточно обмежив йому волю на 2 роки.

Суд встановив, що засуджений стояв на обліку у нарколога та перебував у постійних конфліктних відносинах з батьком, оскільки останній дорікав йому відносно способу життя. Через це син неодноразово перешкоджав батькові потрапити до будинку, блокував заїзд на прибудинкову територію, штовхав та шарпав за одяг, висловлював словесні образи та погрожував фізичною розправою. Батько був змушений змінити місце проживання.

Свої протиправні дії відносно близького родича він не вважав домашнім насильством, а лише висловленням незгоди із його думкою. Тому за допомогою захисника оскаржив вирок в апеляційному порядку. Однак колегія суддів не знайшла підстав для пом’якшення покарання та залишила вирок суду першої інстанції в силі.  

Іншому засудженому – Т., суд першої інстанції призначив покарання у виді 2 років обмеження волі, встановивши 1-річний іспитовий строк. У свою чергу, колегія суддів визнала таке покарання занадто м’яким, адже чоловік був неодноразово судимий за вчинення тяжких злочинів, перебуває на обліку у нарколога та психіатра внаслідок вживання алкоголю, офіційно не працевлаштований, не одружений.

Тому Чернівецький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора, ухвалив новий вирок та призначив покарання у вигляді 4 місяців арешту.

Чернівецький апеляційний суд