Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Київщині відбулося виїзне засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади

17 лютого 2023, 09:11

Виїзне засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади, що діє при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, відбулося в судах Київської області, які найбільше постраждали під час бойових дій та російської окупації: Ірпінський міський, Макарівський, Бородянський та Іванківський районні суди. Саме в Іванківському районному суді Київської області було підбито підсумки робочої поїздки та окреслено нагальні питання, що є характерними для районів, які постраждали під час окупації.

У нараді та робочій поїздці взяли участь народні депутати України Сергій Демченко, Павло Павлиш, заступник Голови ДСА України Максим Пампура, керівник фінансового департаменту ДСА України Віолетта Мишкіна, начальник управління ТУ ДСА України в Київській області Світлана Шевченка, заступник начальника управління ТУ ДСА України в Київській області Володимир Масовець, голови судів, судді та працівники апаратів судів.

Узагальнюючи побачене та аналізуючи хід відновлювальних робіт у судах Сергій Демченко констатував, що з часу визволення окупованих районів Київщини, у судах вдалося вирішити цілий ряд проблемних питань. Зокрема, Ірпінський міський суд з допомогою ДСА України зміг повністю усунути пошкодження, які були завдані приміщенню суду: замінити крівлю даху, вікна, побиту уламками снарядів техніку. Про бойові дії в суді нагадують лише тріщини на броньованому склі камери для осіб, взятих під варту.

Ситуація у Макарівському районному суді схожа з Ірпінським. 6 травня 2022 року йому було відновлено підсудність і суд продовжив здійснювати правосуддя. Про окупацію у Макарівському суді також нагадують тріщини на броньованому склі та отвори у стінах. Окрім цього, в суді залишилися наслідки раніше існуючої проблеми з дахом. Бюджетом коштів на поточні або капітальні видатки для здійснення будь-яких ремонтних робіт не передбачено.

У Бородянському районному суді стан справ зовсім інший. Приміщення суду повністю зруйноване. Після відновлення підсудності суд переїхав у орендоване приміщення, яке є замалим та не має умов для нормальної роботи в ньому. Суд вдалося мінімально обладнати, завдяки тому, що інші суди Київської області виділили йому частину власного обладнання. Критичним є питання отримання судом нового приміщення.

Іванківський районний суд під час окупації вистояв та не зазнав критичних пошкоджень, а ті що були - вже усунені. Загалом приміщення суду перебуває у задовільному стані. Суд відновив свою роботу та здійснює правосуддя.

Це щодо приміщень. Щодо питань, які підіймалися головами судів та працівниками апарату, то всі вони лежать у площині фінансового забезпечення у частині заробітної плати працівників апарату, матеріально-технічного забезпечення самих судів та пропозицій ефективних змін до законодавства, які дозволять наявні проблеми якщо не цілковито вирішити, то, принаймі, врегулювати з урахуванням умов воєнного стану.

"Я вражений тим, як працівники апарату у кожному судів ставляться до своєї роботи, вражений їхнім усвідомленням своєї відповідальності, цінності своєї професії і щирої любові, якщо можна так сказати, до роботи в суді. Проте, усі ці емоції перекривало те, як вони, соромлячись, розповідали про оплату їхньої праці — мізерні заробітні плати, на які не можливо прожити місяць", - сказав Сергій Демченко.

Він також наголосив, що зараз в Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики є чітке розуміння того, що ситуацію із заробітними платами працівників апарату судів потрібно якнайшвидше вирішувати, щоб не втрачати кваліфіковані кадри і не створювати перешкод для забезпечення правосуддя.

Державна судова адміністрація України