Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП оприлюднила Інформаційно-аналітичний звіт про діяльність у 2022 році

02 лютого 2023, 15:21

У звіті представлена детальна статистична інформація щодо діяльності Вищої ради правосуддя у 2022 році.

У 2022 році навіть в умовах відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя та повномасштабної військової агресії російської федерації проти України Вища рада правосуддя вживала всіх можливих заходів з метою забезпечення безперервного функціонування судової влади, а також швидкого вирішення актуальних питань щодо забезпечення доступу до правосуддя.

За наявності повноважного складу Вищої ради правосуддя на початку 2022 року було проведено 14 засідань Ради, прийнято 169 актів.

Протягом січня – лютого 2022 року за результатами розгляду матеріалів про призначення кандидатів на посади суддів Радою прийняті рішення про внесення Президентові України подань про призначення 2 кандидатів на посади суддів, із них: до місцевого загального суду – 1; до місцевого господарського суду – 1.

У 2022 році Президентом України видано указ про призначення 28 суддів за поданнями, внесеними Радою у попередні періоди.

ВРП у 2022 році ухвалено 33 рішення про звільнення суддів з посад.

За цей період Рада прийняла рішення про звільнення 28 суддів з посад за загальними обставинами та ухвалила рішення про звільнення з посад 5 суддів, щодо яких були внесені подання про звільнення до набрання чинності Законом України від 2 червня 2016 року № 1401-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», але рішення щодо яких не були прийняті Верховною Радою України, в тому числі після скасування рішення Верховним Судом.

На початку 2022 року Вищою радою правосуддя прийняті рішення про відрядження 14 суддів, із них 6 суддям продовжено строк відрядження на один рік. Крім того, Вищою радою правосуддя прийнято: 12 рішень про відмову у відрядженні 12 суддів.

На виконання вимог Закону України «Про внесення змін до розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення сталого функціонування судової влади в період відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя» № 2128-IX Головою Верховного Суду ухвалено 460 рішень про відрядження суддів, 13 рішень про дострокове припинення відрядження та відрядження до іншого суду, 34 рішення про продовження строку відрядження суддів, а також 17 рішень про дострокове припинення відрядження суддів. Секретаріатом ВРП здійснювалося організаційне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності Голови Верховного Суду, зокрема, щодо розгляду вказаних матеріалів.

Вища рада правосуддя розглянула 47 повідомлень суддів про втручання в діяльність щодо здійснення правосуддя (з урахуванням тих повідомлень, які надійшли за попередні періоди). Стосовно 15 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя Радою ухвалено 14 рішень про вжиття заходів реагування (звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів; внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, та інші).

ВРП затвердила 3 консультативних висновки щодо законопроєктів із питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.

Протягом 2022 року секретаріатом Вищої ради правосуддя розглянуто 2148 звернення: 1995 – від фізичних осіб, 93 – від юридичних осіб, 29 – від народних депутатів України та комітетів Верховної Ради України, 31 – від об’єднань громадян, а також 268 запитів на інформацію. За цей період на телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером телефону (044) 481 06 26 надійшло 2843 звернення від громадян.

Інформаційно-аналітичний звіт про діяльність у 2022 році

Вища рада правосуддя