Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 28 грудня 2022 року – 15 січня 2023 року

17 січня 2023, 15:50
 
ВРП звертає увагу, що фінансові гарантії для суддів є незмінною константою, базовою складовою їхньої незалежності, невід’ємним елементом статусу судді. Від початку повномасштабного вторгнення військ країни агресора в Україну багато суддів стали на захист нашої країни. На період проходження військової служби за ними зберігається статус, місце роботи, займана посада. І, як наслідок, з огляду на це, має виплачуватись суддівська винагорода.
 
На думку членів ВРП, судді на війні залишаються суддями з усіма конституційними гарантіями, зумовленими посадою, отже їм має виплачуватися саме суддівська винагорода, а не грошове забезпечення військовослужбовців. Розмір винагороди судді встановлюється законом про судоустрій (стаття 130 Основного Закону України).
 
Спираючись на конституційні гарантії незалежності суддів, зважаючи на пріоритетність норм Конституції України та профільного Закону України «Про судоустрій і статус суддів України» над іншими нормами законодавства ВРП вважає, що суддям, тимчасово увільненим від виконання обов’язків з відправлення правосуддя у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації суддівська винагорода має виплачуватися у повному обсязі.

ВРП наголошує на необхідності вирішення питання забезпечення рівних можливостей для всіх учасників конкурсу з добору кандидатів на посаду члена ВККС України в умовах дії воєнного стану

9 січня 2023 року відбулась робоча зустріч членів ВРП та Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККС України, під час якої в.о. Голови ВРП Віталій Саліхов висловив занепокоєння щодо реальної можливості здійснення повноважень, у разі обрання кандидатів на посаду члена ВККС, які проходять службу в лавах ЗСУ. У чинному законодавстві відсутній правовий механізм, який би передбачав в умовах дії воєнного стану можливість відряджати мобілізованих військовослужбовців до цивільних установ.

Членами ВРП та представником Конкурсної комісії було висловлено думку про необхідність створення робочої комісії для спільного напрацювання варіантів правового вирішення даної проблеми.

Відновлено повноважний склад Вищої ради правосуддя

11 та 12 січня 2023 року під час XІХ позачергового з’їзду суддів України шляхом таємного голосування обрано вісьмох членів ВРП. 

Членами ВРП стали:

  • Бокова Юлія Валеріївна — суддя Господарського суду Донецької області;
  • Бондаренко Тетяна Знаменівна — суддя Миколаївського апеляційного суду;
  • Бурлаков Сергій Юрійович — суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду;
  • Ковбій Олена Василівна — суддя Херсонського окружного адміністративного суду;
  • Котелевець Алла Вікторівна — суддя Харківського апеляційного суду;
  • Попікова Ольга Володимирівна — суддя Північного апеляційного господарського суду;
  • Сасевич Олександр Михайлович — суддя Львівського окружного адміністративного суду;
  • Усик Григорій Іванович — суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Конкурсна комісія склала графік проведення співбесіди на посаду члена ВККС України на січень 2023 року

Конкурсна комісія з добору кандидатів на посаду члена ВККС України проведе другий етап конкурсу – співбесіду із 64 кандидатами у січні та лютому 2023 року. Комісія склала графік проведення співбесід на 16 – 25 січня 2023 року.

Співбесіди з кандидатами відбуватимуться дистанційно через платформу ZOOM. Трансляція співбесід з кандидатами буде відбуватись в онлайн-режимі на офіційному YouTube каналі Вищої ради правосуддя та офіційних каналах Конкурсної комісії – Facebook та YouTube – українською та англійською мовами.

З урахуванням безпекової ситуації та перебоїв з електропостачанням в Україні до графіка можуть бути внесені зміни, про які буде повідомлено. Наступні співбесіди заплановані на лютий 2023 року, графік до яких Конкурсна комісія складе додатково.

"Юридична практика"