Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддям, які воюють, у повному обсязі має виплачуватися суддівська винагорода

28 грудня 2022, 12:23

Вища рада правосуддя звертає увагу, що фінансові гарантії для суддів є незмінною константою, базовою складовою їхньої незалежності, невід’ємним елементом статусу судді.

Від початку повномасштабного вторгнення військ країни агресора в Україну багато суддів судів різних інстанцій та юрисдикцій стали на захист нашої країни. На період проходження військової служби за ними зберігається статус, місце роботи, займана посада. І, як наслідок, з огляду на це має виплачуватись суддівська винагорода.

Водночас після набрання чинності Законом України № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», яким з частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України вилучені слова «зберігається середній заробіток» щодо працівників, які стали військовослужбовцями, виникли дискусії щодо виплат.

На думку членів Вищої ради правосуддя, судді на війні залишаються суддями з усіма конституційними гарантіями, зумовленими посадою, отже їм має виплачуватися саме суддівська винагорода, а не грошове забезпечення військовослужбовців. Розмір винагороди судді встановлюється законом про судоустрій (стаття 130 Основного Закону України).

Відповідно до статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддівська винагорода регулюється саме цим Законом та не може визначатись іншими нормативно-правовими актами. Закон передбачає вичерпний перелік обмежень у виплаті суддівської винагороди і перебування на військовій службі не належить до таких випадків.

Конституційний Суд України зазначав, що гарантії незалежності судді, включаючи заходи щодо його матеріального і соціального забезпечення, поширюються на всіх суддів і не можуть бути скасовані чи зменшені іншими нормативними актами (Рішення від 15 квітня 2020 року № 2-р(ІІ)/2020). Законодавець не може свавільно встановлювати або змінювати розмір винагороди судді (Рішення від 11 березня 2020 року № 4-р/2020).

 Спираючись на конституційні гарантії незалежності суддів, зважаючи на пріоритетність норм Конституції України та профільного Закону України «Про судоустрій і статус суддів України» над іншими нормами законодавства Вища рада правосуддя вважає, що суддям, тимчасово увільненим від виконання обов'язків з відправлення правосуддя у зв'язку із призовом на військову службу під час мобілізації суддівська винагорода має виплачуватися у повному обсязі.

Таку позицію поділяє Рада суддів України. У Рішенні №35 вона звертала увагу розпорядників бюджетних коштів органів судової влади, що суддя, який не здійснює правосуддя через обставини, що не залежать від нього особисто або не обумовлені його поведінкою, має право на отримання доплат до посадового окладу відповідно до Рішення Конституційного Суду України № 11-р/2018. Тож судді, які нині захищають Україну, мають всі законні підстави отримувати суддівську винагороду у повному обсязі.

Вища рада правосуддя