Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13 – 22 грудня 2022 року

26 грудня 2022, 08:30
 
За інформацією МОН України, враховуючи відсутність висновків Етичної ради щодо відповідності кожного кандидата критеріям професійної етики та доброчесності, а також списку кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена Вищої ради правосуддя, наказом Міністерства освіти і науки України від 12 грудня 2022 року № 1113 змінено час проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, визначений наказом МОН від 26 жовтня 2022 року № 954.
 
Заплановано, що з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ відбудеться 17 лютого 2023 року об 11 годині на базі Державного торговельно-економічного університету (місто Київ, вул. Кіото, 19).

П’ять років діяльності Верховного Суду – новий відлік роботи вищої судової інстанції

В.о. Голови ВРП Віталій Саліхов взяв участь в урочистостях за участі Президента України Володимира Зеленського, присвячених Дню працівників суду та відзначенню п’ятої річниці з дня початку роботи вищої інстанції – нового Верховного Суду.

Віталій Саліхов привітав колег з нагоди п’ятирічного ювілею, зазначивши, що ВРП високо цінує співпрацю з Верховним Судом, має спільне бачення, розуміння проблем та шляхів їх вирішення.

Саме від суддів залежить чи нарешті запрацює найважливіший орган суддівського врядування, – Роман Маселко

Бліц-інтерв’ю члена ВРП Романа Маселка за посиланням: https://bit.ly/3PGVkh7

Конкурсна комісія оголосила перелік з 64 кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, допущених до співбесіди

20 грудня 2022 року Конкурсна комісія з добору кандидатів на посаду члена ВККС України провела офіційне засідання, на якому затвердила перелік із 64 кандидатів, допущених до наступного етапу конкурсу – співбесіди.

Офіційне засідання, у якому взяли участь всі шість членів Конкурсної комісії, транслювалось наживо на YouTube каналі ВРП та Конкурсної комісії та доступне за посиланням українською та англійською мовами.

Список із 64 кандидатів було визначено Конкурсною комісією на основі затвердженої Методології оцінювання відповідності кандидатів критеріям доброчесності та професійної компетентності і перевірки всієї наданої інформації щодо кандидатів на відповідність вимогам Закону України «Про судоустрій та статус суддів» та розміщено на сайті ВРП.

У ВРП обговорили діяльність судової влади в умовах воєнного стану

У ВРП відбулося засідання круглого столу на тему «Діяльність судової влади в умовах воєнного стану: правові, кадрові, економічні виклики та шляхи їх подолання».

Під час заходу зазначалося, що впродовж цього року судова система зіткнулася не лише з жорсткими викликами зумовленими агресією та війною, а й з відсутністю в цих критичних умовах повноважного складу ВРП. Зокрема, обговорювалось питання фінансування судової влади, відрядження суддів, реагування на випадки колаборації, відновлення роботи судів на звільнених територіях та інші актуальні питання системи правосуддя.

ВРП звертає увагу на необхідність невідкладно врегулювати питання щодо гідної оплати праці працівників судів

ВРП неодноразово наголошувала, що працівники апаратів судів – це основа судочинства, одна з ключових фігур системи, адже від них значною мірою залежить робота судів. Тому всі гілки влади мають докласти максимум зусиль для збереження кваліфікованих працівників у судах та забезпечення їхніх соціальних гарантій, які є однією з важливих складових незалежності судової влади.

Прогресивний проєкт закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» (№ 6311) вже рік знаходиться без розгляду, хоча Комітет ВРУ з питань правової політики рекомендував прийняти його за основу. Документ був напрацьований спільними зусиллями в рамках робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні та пропонував збільшити посадові оклади працівників судів та закріпити їх визначальну роль у структурі виплат, водночас зменшивши частку додаткових стимулюючих виплат, які залежать від наявності фінансових ресурсів.

ВРП закликає парламентарів невідкладно ухвалити законопроєкт щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів.

"Юридична практика"