Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досвід Вінницького апеляційного суду висвітлили у книзі «Суди в умовах війни»

12 грудня 2022, 14:48

Досвід підготовки Вінницького апеляційного суду та допомога судам із територій бойових дій. Стаття із такою назвою увійшла до книги «Суди в умовах війни», презентація якої відбулася 10 грудня у Львові на урочистому заході «Модельний суд року».

У ній, зокрема, розповідається про найпростіше укриття, для якого використали частину підвального приміщення апеляційного суду. Його обстежив представник з питань надзвичайних ситуацій Вінницької міської ради. Тож укриття легалізували: воно зареєстроване офіційно.

Що ж стосується заходів нормативного забезпечення, то, за словами керівниці апарату ВАС Наталі Король, їх вжили ще до 24 лютого.

“У всіх нас є типовий план забезпечення безперервної діяльності суду, який затверджений ДСА України. На підставі цього плану ми розробили свій. Також є план реагування на надзвичайні ситуації, який був погоджений з представником Вінницької міської ради. На випадок надзвичайної ситуації, війни, дії з евакуації населення, евакуації документів узгоджуються з представниками місцевої ради”, – розповіла представниця ВАС авторці статті.

Також у публікації ідеться про заходи цивільного захисту, які було забезпечено наказом голови суду Сергія Медвецького, про алгоритм дій працівників суду під час евакуації, безпеку персональних даних, збереження службової інформації та окремий зв'язок зі слідчим ізолятором, щоб проводити судові засідання в режимі відеоконференції.

«Головне завдання для нас усіх – берегти свої життя та здоров’я, а також працювати для наближення перемоги”, – підсумувала в статті Наталя Король.

Зауважимо, що з часу виходу книги «Суди в умовах війни» досвід Вінницького апеляційного суду збагатився новим напрацюванням. Щоб здійснювати автоматизований розподіл судових справ і під час повітряної тривоги, в укритті установи облаштували робоче місце. Керувалися при цьому вимогою закону, адже певна категорія клопотань у кримінальному судочинстві потребує негайного розподілу.

Тож робота із забезпечення безперервної діяльності Вінницького апеляційного суду триває. 

Вінницький апеляційний суд