Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав протиправною вимогу до громадян надавати не передбачений законом документ для отримання довідки про зареєстрованих

12 грудня 2022, 10:28

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо включення до переліку документів, які мають надати суб’єкти звернення для отримання відповідних адміністративних послуг, адресних карток (форми Б) та протиправними і нечинними пункти "Тимчасового порядку видачі довідок про зареєстрованих, відсутність зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, зареєстрованих осіб на день смерті одного з них" у частині щодо необхідності надання зазначених карток.

Суд зауважив, що з метою доступності, зручності та спрощення надання адміністративних послуг державою передбачено запровадження реєстру територіальної громади. Він є базою даних,  яка призначена для зберігання, обробки, використання визначеної законом інформації, що створюється, ведеться та адмініструється органом реєстрації для обліку осіб, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Однак, виконавчий комітет Ужгородської міської ради включив до переліку документів для отримання громадянами довідки адресну картку (форма Б), що законом не передбачено, та прийняв рішення вимагати її  від громадян, які звертаються за довідкою про зареєстрованих.

З огляду на зазначене суд дійшов висновку про протиправність дій Ужгородської міської ради щодо включення до переліку документів, які мають надати суб'єкти звернення для отримання відповідних адміністративних послуг, адресних карток (форми Б).

Зазначене рішення набуло законної сили 3 листопада 2022 року після його перегляду в апеляційній інстанції.

Закарпатський окружний адміністративний суд