Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час London Global Conference Тетяна Анцупова розповіла про правові межі правосуддя та відповідальності агресора

08 грудня 2022, 18:04

Агресивна війна, яку веде росія проти України, є очевидним умисним та свідомим порушенням принципів і норм міжнародного гуманітарного права і прав людини. Очевидно й те, що це виклик для міжнародного правового порядку в розумінні відповідальності за тяжкі злочини та запобігання таким злочинам.

На цьому акцентувала суддя Великої Палати Верховного Суду Тетяна Анцупова під час виступу на «2022 London Global Conference». Цей міжнародний захід був організований Асоціацією адвокатів штату Нью-Йорк у Лондоні 30 листопада – 2 грудня 2022 року.

Зокрема, на відкритті першого дня заходу виступив лорд головний суддя Англії та Уельсу, Високоповажний лорд Ян Дункан Бернетт з Малдона. Він акцентував на проблематиці заходу та підтримав народ України в боротьбі із загарбником. Солідарність з Україною висловили й інші учасники, свідомі руйнівних для всієї Європи дій російської агресії.

Питанням права під час війни була присвячена окрема панель, в межах якої спікери досліджували роль права в конфліктних та постконфліктних ситуаціях. Учасники дискусії обговорили роль ООН, Міжнародного кримінального суду та інших міжнародних органів у контексті прав людини, воєнних злочинів та інших питань кримінального права.

На запрошення Асоціації правників України Тетяна Анцупова виступила з доповіддю на тему «Україна та правові межі правосуддя і відповідальності». За її словами, зараз перед судовою системою України постали нові професійні виклики. Основний тягар розгляду кримінальних проваджень про воєнні злочини ляже на національні суди. Тому сьогодні вкрай важливо й необхідно забезпечити єдину методологію розгляду справ про воєнні злочини. Це сприятиме здійсненню справедливого, неупередженого, об’єктивного, своєчасного та прозорого правосуддя.

Спікерка наголосила на тому, що для забезпечення притягнення до відповідальності російських політичних лідерів за злочин агресії в Україні потрібна підтримка у створенні спеціального міжнародного трибуналу.

Однією з найбільших проблем для судової системи України є збільшення кількості справ, що стосуються вимог про компенсацію постраждалим, власність яких було знищено або пошкоджено в результаті російської війни проти України. Суддя ВП ВС розповіла про ключові рішення, які Верховний Суд ухвалив у цьому контексті.

«Перед широкомасштабною агресивною війною росії проти України та всього західного світу, перед лицем найтяжчих воєнних злочинів і злочинів проти людяності правники мовчати не можуть. Ми несемо спільну відповідальність за забезпечення дотримання принципів верховенства права, рівності перед законом і відновлення міжнародного миру та безпеки», – переконана Тетяна Анцупова. Завершуючи свій виступ, вона висловила вдячність за підтримку та взаєморозуміння, яке поділяють європейські та американські колеги.

Верховний Суд