Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація Київського апеляційного суду відвідала з робочим візитом судові установи Королівства Нідерланди

22 листопада 2022, 15:58

Незалежний, прозорий та ефективний суд – обов’язковий компонент верховенства права. Тісна комунікація та постійний обмін досвідом між судовими установами України та Нідерландів, що розпочалась влітку 2021 року, покликані удосконалити функціонування незалежного та справедливого судочинства України.

У період з 15 по 18 листопада 2022 року представники п’яти судів України, серед яких – і Київський апеляційний суд – взяли участь у робочому візиті з питань судової етики та доброчесності до Королівства Нідерланди у рамках проєкту програми МАТRА «Судова влада і суспільство в Україні», що реалізується Центром міжнародної правової співпраці (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди.

До складу делегації від Київського апеляційного суду увійшли: голова суду Ярослав Головачов, суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Володимир Мельник та керівник апарату суду Олег Радченко.

Метою робочого візиту було знайомство з роботою судової системи Королівства Нідерланди, обмін досвідом, налагодження партнерських відносин і співробітництва між представниками української та нідерландської суддівської спільноти, а також обговорення особливостей відправлення правосуддя в Україні в умовах воєнного стану.

У перший день візиту робоча зустріч відбулась у будівлі Окружного суду Амстердама. Захід відкрила очільниця проєкту, заступниця голови з міжнародної співпраці та верховенства права суду Амстердама Естер де Рой, виступивши перед учасниками зібрання із вітальним словом.

Учасники візиту обговорили та проаналізували правила організації судових процесів та особливості норм процесуального права як окремих компонентів цінностей судової влади.

Про поняття суддівської етики із учасниками заходу дискутував професор суддівської етики та доброчесності університету Амстердама Йонатан Сукарно.

Разом з тим, про етику очами прокурора детально розповів юрист, експрокурор у справах, пов’язаних із корупцією, член відбіркової комісії при ВККС Роберт Хейн Брукхейсен.

У рамках круглого столу з очільниками нідерландських судів обговорено теми етики, корупції та лідерства в судовій системі. Обговорюючи з учасниками заходу тему корупції, голова Київського апеляційного суду зазначив, що в Україні вже створені необхідні умови для ефективної боротьби з корупцією – ряд антикорупційних органів повноцінно функціонують і виконують покладені на них завдання навіть в умовах війни.

«Корупціонери, у тому числі з-поміж суддів, вже отримують реальні строки позбавлення волі з конфіскацією майна, а невідворотність покарання є найдієвішим способом очищення суддівської спільноти від корупції» – зазначив Ярослав Головачов.

Предметом обговорення стали також питання тиску на суд і брак довіри суспільства до суддівства і судової системи в Україні.

У другий день робочого візиту, 17 листопада 2022 року, делегація представників судів України відвідали місто Гаага. В цей день у Гаазі оголошувався вирок у кримінальному судовому процесі у справі літака рейсу МН17 – дуже важливому процесі як для Нідерландів, так і для України.

У Гаазі учасники заходу відвідали Верховний суд Нідерландів – ознайомились з його історією, структурою та процесуальними аспектами розгляду судових справ.

Важливо, що делегація з України мала нагоду познайомитись і поспілкуватись із Головою Верховного суду Нідерландів – Дінеке де Гроот. Професійна розмова торкнулась особливостей процесуальної юстиції та антикорупційних механізмів у нідерландській системі правосуддя.

Також в рамках робочого візиту у місті Гаага відбулась зустріч з представниками Міністерства юстиції Нідерландів та Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Користуючись нагодою делегація Київського апеляційного суду подякувала Уряду Королівства Нідерланди і голландцям за усю ту підтримку та допомогу, яку вони надають Україні з початку російського вторгнення, а також за теплий прийом переселенців з України – за останніми даними Королівство Нідерланди надало прихисток близько 80 тисячам українців.

У третій, завершальний, день робочого візиту, учасники заходу обговорили питання організації роботи в судах, про нідерландський досвід у цій сфері розповідали член правління суду Амстердама Ервін Фліпсе та лідер команди адміністративного права суду Амстердама Деніс Боде.
За результатами насиченої та цікавої бесіди учасники заходу дійшли спільного висновку, що належне забезпечення діяльності кожного суду безпосередньо впливає на ефективність його функціонування як правовладної установи та на якість здійснення ним правосуддя. Відмінна організація роботи судової установи насамперед залежить від професійності її очільників, зокрема голови суду та керівника апарату суду.

Переконані, що співпраця із представниками судової влади Королівства Нідерланди сприятиме утвердженню принципу верховенства права в Україні, ще більш наблизить національну судову систему до європейських стандартів, а також підвищить розвиток суддівської освіти шляхом вивчення та запровадження досвіду кращих суддівських шкіл, що функціонують у Європі. 

Проєкт «Судова влада і суспільство в Україні» має на меті зміцнити взаємини між судовою владою та суспільством через розбудову суддівського самоврядування та розвиток самоуправління в судовій системі, а також шляхом сприяння підвищенню професійного рівня суддів і працівників апаратів судів.

Організацією заходу займалися менеджери проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» Ханс ван ден Берг та Флер ван Літ.

Київський апеляційний суд